Mediteren met Mister Meditation himself, Arash Parsan.
Mediteren. We kennen allemaal het beeld van iemand die met zijn benen in de kleermakershouding, met de rug recht en ogen gesloten op een kussentje zit en waar je de kalmte vanaf ziet stralen. Toch kan dit voor iedereen er weer heel anders uitzien. Alleen al hoe lang je ervoor gaat zitten om even innerlijk tot rust te komen. Toch is er wel een basis nodig van waaruit je kan experimenteren. En die basis hebben wij voor jullie hier onder elkaar gezet, zodat de drempel om te gaan mediteren wat lager wordt.
Arash Parsan, op Instagram @mistermeditation, deelt in een podcastaflevering van de 100% Inspiratie Podcast van Thijs Lindhout zijn wijsheid als het gaat om mediteren en persoonlijke ontwikkeling. Arash is persoonlijke groei- en meditatie-expert, spiritueel leraar en publiek spreker. De focus ligt daarbij op het helpen van mensen om de verbinding met zichzelf te herstellen en om op die manier sprongen te maken op het gebied van persoonlijke groei en bewustzijn, met meditatie als tool.
We hebben jullie al een introductie gegeven over wat meditatie inhoudt. Daar kwam naar voren dat Arash benoemde dat het een spel is tussen de mind, die altijd voor afleidingen zal zorgen, en het gewaarzijn, de aanschouwer, dat wat jij in werkelijkheid bent. Dit is een proces van persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Kleine disclaimer: mediteren is niet iets wat je meteen goed zal doen, maar zet wel door, wees lief voor jezelf en laat je niet tegenhouden door de mind die misschien zegt dat je het niet kan. Zoals Arash het zo mooi zei: “Mediteren leert jou mediteren. Door het te doen.”
Hoe begin je met mediteren?
Zorg er in eerste instantie voor dat je een rustig moment voor jezelf inplant. Maak die tijd voor jezelf vrij, plan het desnoods in je agenda onder ‘me-time’. Kies voor jezelf een moment op de dag, de ochtend, middag of avond. Pak even een comfortabel kussentje, of ga zitten op die lekkere stoel. Maak het jezelf gemakkelijk en fijn. Je hoeft niet per se in een gespannen lotushouding te zitten, of met de benen in een kleermakershouding. Ga vooral zitten op een manier die voor jou goed voelt, maar zorg wel dat je rug recht is, zonder dat je te veel last krijgt van je lichaam. Ga voor jezelf na hoeveel tijd je wilt mediteren en zet dan een timer. In eerste instantie is het handig om te letten op je adem. Adem in via je neus en uit door je mond. Kies voor jezelf waar jij de focus op wilt leggen. Dat kan je adem zijn, de omgevingsgeluiden of ga met je aandacht naar een deel van je lichaam en kijk hoe dit voelt. Herhaal dit, ga vaker mediteren en blijf consistent in het uitoefenen hiervan. Al is het maar één minuutje per dag. Of zoals Arash het zei: “Het is doen, doen, doen. Niet nadenken, maar doen.”
Het belang van een kalm zenuwstelsel
Een belangrijk punt als het gaat om mediteren is het kalmeren van je zenuwstelsel. Anders staat je lichaam nog te sterk in de stand van overleving en zal je uiteindelijk niet bij een bepaalde kalmte uitkomen. Arash vertelde in de podcast dat het erom gaat dat je niet alleen in het moment je zenuwstelsel kalmeert, door bijvoorbeeld ademhalingstechnieken, maar ook op de lange termijn, door je zenuwstelsel opnieuw op te voeden. “Simpelweg de boodschap brengen, wat het al twintig, dertig jaar niet meer kent: je bent veilig, wij zijn veilig. Het gaat niet over leven of dood. Het is gewoon een vergadering, een mailtje of een chagrijnige partner. Dus consistent veel tijd besteden aan het kalmeren van je zenuwstelsel.”
Hoe kun je dan structureel je zenuwstelsel veranderen?
Mister Meditation heeft het over de 4-8 ademhalingsmethode, oftewel straw breathing. “Dat noemen we de power switch.” In een stressvolle situatie gaat je lichaam op slot en denkt dat het op een standje overleven moet. Als je gestrest bent, dan zit je ademhaling hoog en gaat deze als een malle tekeer, want dan kan je hart snel pompen om vanuit die overlevingsstand jou snel te laten handelen. Maar jij hebt ook de touwtjes in handen in dit proces. Jij kan communiceren en je zenuwstelsel kalmeren, met je ademhaling. Wat je doet met de 4-8 ademhalingstechniek is dat je 4 tellen inademt en 8 tellen uit. Je ademt dus twee keer zo lang uit als je inademt en doet dit vanuit je buik. “Ademen vanuit je buik, dat is onze ware natuur.” Dus adem door je neus drie/vier tellen in en blaas dan door je mond zes/acht tellen weer uit. Arash legt de nadruk op het idee dat ademen meer is dan alleen maar het zorgen voor zuurstof. Het gaat om het herstellen van de verbinding met jezelf via je ademhaling. “Ik noem dat proces verliefd worden op je ademhaling. En deze simpele techniek is een korte en lange termijn investering in diepe rust. De magie van de adem.” Merk je dat je adem stokt en je bijna je zin niet meer kan afmaken? Soms helpt het al om iets langzamer te praten, mocht je dit in het moment willen toepassen. Zo creëer je meer ademruimte voor jezelf.
Hoe meer je deze ademoefening kan integreren, hoe meer je dichter bij die almighty stilte komt. De stilte die staat voor het hier en nu. In het moment leven. “Die stilte, die leegte is rijkdom.” In het hier en nu ben je dichter bij jezelf en heb je de basis om betere keuzes te maken. Meditatie is daar dus de sleutel voor. Speel daarmee en kijk waar je mind probeert in te haken, want je hoeft het natuurlijk niet zo perfect te doen als menig monnik.
Wil jij begeleiding op jouw pad in zelfontwikkeling, meer weten over Arash of over mediteren? Via zijn website: Arashparsan.com of via Instagram: @mistermeditation vind je meer informatie.
Beluister de volledige podcast van Thijs Lindhout met Arash Parsan hier!