Ken je dat gevoel? Je hebt net de warme deken over je heen getrokken, je doet je ogen dicht, maar je hoofd draait nog overuren. Al die indrukken van de dag spelen zich over en over af in je hoofd en jij voelt je allesbehalve slaperig. Niet gevreesd! Mediteren kan jou namelijk helpen om die innerlijke drukte te dimmen en je slaap te verbeteren. Want wat blijkt: het is wetenschappelijk bewezen dat meditatie positieve invloed heeft op een betere nachtrust.
Wacht nog even met het slikken van die heftige middeltjes en pilletjes om in slaap te komen, want wij hebben een mooie oplossing voor jou: mediteren. En dat klinkt nog niet eens zo gek. Door te mediteren breng je namelijk jouw crazy monkey mind tot stilstand, of laat je hem in ieder geval een toontje lager zingen. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen, hoewel studies ook aangeven dat meer onderzoek nodig is voor definitieve resultaten, dat mediteren voordelen met zich meebrengt, zoals: minder stress, goede slaapkwaliteit en vermindering van slapeloosheid.
Minder stress, meer slaap
Stress is de grote boosdoener als het gaat om een slechte nachtrust. Door te mediteren zal de cortisol in je lichaam verlagen, waardoor je zenuwstelsel kalmeert en jij meer rust ervaart. Mediteren zorgt ervoor dat het stresscentrum in je hersenen, ook wel de amygdala genoemd, wordt verlaagd, wat een kalmerende werking heeft en zorgt voor minder angst. En dat is nu net juist zó cruciaal voor jouw slaap.
Mediteren voor een verbeterde slaapkwaliteit en -duur
De American Academy of Sleep heeft een onderzoek gedaan naar het effect van mediteren op de slaapkwaliteit en is tot de conclusie gekomen dat dit wel degelijk zorgt voor goede resultaten. Zo wordt de kwaliteit van je slaap niet alleen verbeterd, maar ook de tijdsduur hiervan. De American Academy of Sleep raadt aan om overdag al te oefenen met mediteren voor het verbeteren van je slaap, al is het maar voor een paar minuten. Hiermee train je namelijk al je lichaam om in een ruststand te komen. Daarbij verhoogt mediteren ook de productie van melatonine en dat hormoon is essentieel als het gaat om beter slapen. Het zorgt er namelijk voor dat je hersenactiviteit afneemt aan het einde van de dag.
Lees nu ook: Een introductie in meditatie
Door te mediteren gooi jij je slapeloosheid de deur uit!
Als jij je slapeloos voelt, dan staat je lichaam op een standje overleven. Jouw vecht-of-vlucht-reactiemechanisme is hyperactief. Mediteren zorgt ervoor dat dit mechanisme in het brein wordt gekalmeerd, waardoor je lichaam weer beter kan ontspannen. “Mindfulness meditation is just one of a smorgasbord of techniques that evoke the relaxation response”, aldus Dr Benson, directeur van het Harvard-affiliated Benson-Henry Institute voor Mind Body Medicine. En als je lichaam niet continu in de actie-modus staat, dan zal jij lekker dat nachtje door kunnen slapen, zonder gedurende de nacht wakker te worden. Want wie kent dat verschrikkelijke gevoel niet: wakker worden en dan vervolgens niet meer in slaap komen? Mediteren helpt zelfs voor mensen die kampen met chronische slaapproblemen.
Mediteer jezelf in slaap: een gezonde hersencirculatie
Mediteren heeft ook nog een positief effect op de doorbloeding van jouw hersenen. Een goede doorbloeding stimuleert jouw lichaam zodat deze weer beter kan herstellen, waardoor jij vervolgens nóg dieper slaapt.
Kortom, wij weten het wel: dat wordt vanavond mediteren voordat wij heerlijk in ons bedje duiken. Dus plan dat moment van rust voor jezelf in en dim de lichten. Ga zitten of liggen in een comfortabele houding. Focus je op je adem. Adem in… Adem uit… In… En uit… En…
Lees nu ook: Mediteren: hoe doe je dat?
Geraadpleegde bronnen:
- American Academy of Sleep
- Harvard Health Publishing
- Neuroscience News
- National Library of Medicine
- ScienceDirect
- Sleep Foundation