Wat is Human Design? – leven volgens jouw blauwdruk

9 juli 2024 | Inspiratie, Manifestatie kennis

Human Design is een combinatie van eeuwenoude kennis als astrologie, kabbala, het Chakra-systeem en de I Ching gecombineerd met moderne wetenschap als kwantumfysica, neurowetenschap en biochemie. Kort gezegd kun je Human Design zien als een soort blauwdruk van wie jij bent als persoon, waar je voorkeuren liggen en hoe jij beslissingen maakt. Op basis van je geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats wordt er een chart gegenereerd die je op heel veel vlakken inzicht kan geven over wie en wat je bent.

Op onder andere www.myhumandesign.com kun je een gratis chart laten maken. Je geboortetijd kun je eventueel opvragen bij de gemeente. 

Human Design – de basis

Je Human Design Type is de overkoepelende generalisatie van wie jij als persoon bent. Laat ik voorop stellen dat je niet een Type bént, maar dat je de energie, het aura van een Type hébt. Wanneer je je identificeert met een Type, dan stop je jezelf in een hokje, en het mooie van Human Design vind ik nou net dat je uit die hokjesgeest gaat.

Er zijn vijf verschillende Types in Human Design en hoewel je hetzelfde Type kunt zijn als een ander, kun je het gevoel hebben dat je niets met elkaar gemeen hebt. Stel je maar eens voor dat je de hele mensheid zou onderverdelen in vijf categorieën; dat zou onmogelijk zijn. Human Design is een fijne plek om mee te beginnen wanneer je een globale fundering zoekt van wie je nu eigenlijk bent. En hoe dieper je erin duikt, hoe meer details en subtiliteiten je leert die je het hele plaatje laten zien.

Het beste kun je je Human Design Type vergelijken met een basissmaak van je energie of aura. Er zijn vijf basissmaken die wij als mensen kunnen proeven: zoet, zuur, bitter, zout en umami. Je Human Design Type is zo’n beetje de algehele smaak van je aura, je energieveld. Het is het algemene beeld of gevoel dat mensen van je krijgen als ze bij je in de buurt zijn. Het geeft je een goed beeld van welke impact jij op je omgeving hebt. Maar je weet dat er maar weinig dingen zijn qua eten, die maar één pure smaak hebben. En ook dat niet alles wat een zoete smaak heeft hetzelfde is. Een aardbei is zoet, maar dat is een banaan ook en ze smaken beduidend verschillend. Je proeft bij beiden wel dat het zoet is, maar er zijn zoveel verschillende componenten die het een unieke smaak geven. Precies zo is het met je Human Design ook.

Je bent zoveel meer dan je design. Human Design is the science of differentiation. Het is een studie naar wat ons uniek en anders maakt. Als je mensen zou onderverdelen in verschillende Human Design Type boxjes, en categorieën zou maken van mensen dan ga je voorbij aan het ware doel van het systeem. Human Design is niet bedoeld om je te vertellen in welke box je past, het is niet ontworpen om te generaliseren en te limiteren. Het is juist bedoeld om je te bevrijden uit de box waar je je hele leven geprobeerd hebt in te passen. Het gaat om de schoonheid van het individu. Het doel van Human Design is dat je ieder individu begrijpt en zijn of haar unieke potentieel ziet. Om jezelf uit die box te bevrijden kun je Human Design als beginpunt nemen, niet als eindpunt. Houd dit dus in gedachten wanneer je leert welk Human Design Type je bent.

De vijf verschillende Human Design types

Human Design type Generators

De actievelingen van het collectief. Ze hebben een aantrekkend en reagerend energieveld.

Ongeveer 35% van de bevolking is een Generator. Generators zijn de actievelingen, de echte actienemers. Samen met het Type Manifesting Generators vormen ze 65 tot 70% van de maatschappij en zijn daarmee de grootste energiegroep. Dat onze wereld gedreven wordt door productiviteit en activiteit is wel logisch als je ervan uitgaat dat het merendeel van de bevolking ook ontworpen is om actie te ondernemen.

Wat een Generator een Generator maakt, is het gedefinieerde sacral center in hun bodygraph. Het sacral center is een van de grootste invloedhebbers op de verschillende Human Design Types. Het sacral center is het centrum van creatie, levensenergie en joy. Het is een motorcentrum, het werkt als een batterij. Deze batterij wordt opgeladen door dingen die joy geven en werkelijk vervullend voor je zijn. Wanneer Generators werkelijk in alignment zijn, hebben ze tomeloze energie. Generator energie wil dingen doen én afmaken. Het hunkert naar een gevoel van voltooiing en prestatie. Wanneer Generators iets doen waar ze werkelijk van houden worden ze opgeladen door de vervulling die het project geeft. Dit geeft ze meer energie waardoor ze lang achter elkaar kunnen werken zonder opgebrand te raken. De dingen die een Generator leegzuigen zijn alle dingen die hun sacral center niet activeert. Generators zijn ontworpen om zich energiek, speels, opgewonden en voldaan te voelen. Wanneer ze niet het gevoel hebben dat ze beschikken over een ongelimiteerde hoeveelheid energie, dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk uit alignment.

Wanneer een Generator een passie vindt waar het werkelijk van houdt zullen ze er consistent voldoening uithalen. Dit zijn degenen die iedere dag hetzelfde kunnen eten, dezelfde workouts kunnen doen, en steeds opnieuw over hetzelfde onderwerp kunnen praten, terwijl dit voor andere Types doodvermoeiend kan zijn. Generators zijn hier om een specifiek beroep of onderwerp te vinden waar ze volledig van aan gaan en tot in de puntjes beheersen. Dit vergt tijd, oefening en toewijding. Iets wat een Generator er graag voor over heeft vanwege de voldoening die het gekozen vak of onderwerp ze geeft. Wanneer ze het op hoogste niveau beheersen worden ze de go-to persoon voor dat onderwerp. Het zijn degenen die heel goed gedijen op consistentie en alle ruimte moeten krijgen én nemen om hun joy te volgen, ook als het niet voldoet aan de norm van de maatschappij en er (ogenschijnlijk!) geen ‘droog brood’ in te verdienen valt. Niets is minder waar. In de joy van de Generator ligt het goud verborgen!

Human Design type Manifestors

Manifestors beslaan ongeveer 9% van de populatie. Deze zalige zielen zijn hier om op welke manier dan ook op het ritme van hun eigen drum te marcheren. Manifestors hebben een ongedefinieerd sacral center in hun bodygraph maar wat ze werkelijk uniek maakt is een directe of indirecte verbinding van een motor center naar de throat center. Het throat center is het portaal tussen de binnenwereld en de buitenwereld. Wanneer dit center niet alleen gedefinieerd is maar ook nog eens gemotoriseerd wordt, geeft het druk en snelheid aan de manifestaties. Manifestors hebben die innerlijke druk om actie te ondernemen op de dingen die ze inspireren. Omdat ze een ongedefinieerd sacral center hebben zal iets wat ze eenmaal gemanifesteerd of gedaan hebben niet veel langer inspireren. Een Manifestor wil daarom steeds iets nieuws doen.

Manifestors zijn de pioniers van het collectief omdat zij hier zijn om het onzichtbare en onbekende te zien en ze zijn een kanaal voor manifesteren. Het is overigens een fabeltje dat alleen Manifestors kunnen manifesteren! Iedereen kan manifesteren, zolang ze in alignment zijn met hun éigen design. Manifestors verhogen ons collectieve bewustzijn en brengen ons naar hoogtes waar we nog niet eerder zijn geweest. Omdat zij dus een motor center gekoppeld hebben aan hun throat center maar een ongedefinieerd sacral center hebben, zijn zij hier niet om consistent al het fysieke werk zelf te doen. Zij zijn ontworpen om hun stem te gebruiken om hun visie naar buiten te brengen in de minds en gedachten van anderen, zodat hun ideeën gecreëerd kunnen worden. Manifestors vertalen hun interne inspiratie naar actie door hun visie te delen. Hun stem is betoverend en trekt mensen aan. Wanneer een manifestor praat willen anderen luisteren.

Manifestors zijn van nature leiders. Ze hebben een sterke connectie met het universum en kunnen de meest inspirerende en originele ideeën bedenken. Zij spelen de rol van de initiatiefnemer. Ze dagen verandering uit en pushen ons allemaal om actie te ondernemen. Hun energieveld wordt omschreven als gesloten en afwerend. Wat niet iets slechts is. Wanneer je rond een Manifestor (die in alignment is!) bent dan voel je een kleine schok, een stootje van hun energie. Dit is bedoeld om je af te vragen waar jij voor (open) staat. Wanneer je je door een Manifestors sterke energie ongemakkelijk (afgeweerd!) voelt, dan zullen de ideeën die ze voorstellen je zeker choqueren. Deze afwerende energie zal iedereen die niet klaar is voor het leiderschap van een Manifestor van zich afduwen en alleen de juiste mensen inspireren om naar grotere hoogtes te gaan.

Human Design type Manifesting Generators

Zo’n 30% van de bevolking bestaat uit Manifesting Generators en vormen samen met de Generators de grootste energiegroep. Ze worden gezien als de Duracell batterijen van de verschillende designs. Ze hebben tomeloze energie als ze in alignment zijn. Zij hebben zowel eigenschappen van de Manifestors als van de Generators. Aan de ene kant hebben ze een gedefinieerd sacral center, wat ze zal voorzien van die Generator joy en energie. Aan de andere kant hebben ze een motor center direct of indirect gekoppeld aan hun throat center en zullen ze de drang hebben om iets nieuws te beginnen en dingen te initiëren zoals een Manifestor. Ook al hebben ze de eigenschappen van beide Types, ze zijn toch een uniek eigen Type. Als we de smaken metafoor nog een keer gebruiken en je zou zeggen dat Manifestors zout zijn en Generators zoet, dan zijn Manifesting Generators die unieke combinatie van zowel zoet als zout, wat iets geheel unieks en nieuws creëert.

Gebaseerd op hun Human Design chart zullen ze meer Generator of meer Manifestor energie ervaren. Wanneer de sacral center, of andere motor centers, direct aan de throat center zijn gekoppeld, zal de Manifesting Generator meer Manifestor energie hebben en wanneer het sacral center indirect is gekoppeld aan de throat center zal het meer resoneren met Generator energie. Je kunt dit zien aan de kanalen die tussen de centers lopen. Als deze ingekleurd zijn, zijn ze gedefinieerd, als ze niet gekleurd zijn, zijn ze ongedefinieerd.

Manifesting Generators hebben, net als een Generator, duurzame energie om dingen af te maken en ze hebben een gemotoriseerde throat center wat ze de mogelijkheid geeft om dingen op een snelle manier tot realiteit te ‘praten’. Ze hebben de energie om iets te beginnen én om het af te maken, zodat ze door kunnen naar het volgende. Ze zijn hier om te multitasken, om multi-gepassioneerd te zijn en om supersnel (mee) te bewegen. Ze zullen heen en weer stuiteren tussen wat ze inspireert en kunnen heel goed worden in meerdere dingen tijdens hun leven. Wat ze inspireert zal continu veranderen en ze zijn ontworpen om die joy en nieuwe inspiratie te volgen. Zij zijn hier om te herdefiniëren wat realistisch is. Ze bewegen zich snel en slaan stappen over. Ze zijn hier om te creëren maar vanuit een veel lossere structuur wat ze veel vrijheid en variëteit geeft.

Type Projectors

20% van de bevolking bestaat uit Projectors. Zij hebben een ongedefinieerd sacral center en geen motor centers gekoppeld aan hun throat center, maar hebben wel een klein aantal gedefinieerde centra in hun chart. Projectors en Reflectors worden als de non-energy, de niet-energie Types gezien omdat ze met zoveel open en ongedefinieerde centers ruimte houden en antwoorden geven aan de energie Types die bewegen, uitbreiden en doen. Dit wil niet zeggen dat Projectors niets kunnen creëren of doen! Het punt is dat Projectors een diepere wijsheid bezitten. Hun kracht zit niet in wat ze kunnen doen, welke energie ze geven, maar in hoe ze zich laten zien en hoe ze delen wat zij zien. Projectors zijn hier om creatieve energie te begeleiden en om efficiënte systemen te bedenken voor de actienemers en innovatieve mensen. Projectors komen in vele vormen en maten en zijn het enige Human Design Type dat vijf mogelijke authorities kan hebben (hierover in een volgend nummer meer).

Het energieveld van een Projector is diep doordringend en heeft een vogelvluchtperspectief dat ze de mogelijkheid geeft om te zien wat er allemaal in de maatschappij gebeurt. Ze observeren de patronen en zien de systemen op een manier die andere Types niet goed kunnen zien. Projectors hebben de antwoorden, zij hebben de sleutels. Maar omdat hun energie zo diep en doordringend is en zij anderen zo volledig kunnen doorgronden kunnen zij anderen soms choqueren. Het is alsof ze X-Ray visie hebben en ze je in je ondergoed kunnen zien. Dat geeft je een heel naakt en oncomfortabel gevoel. Projectors kunnen niet zozeer je ondergoed zien, maar je ziel. En dat kan nog naakter en oncomfortabeler voelen.

Omdat Projectors zijn ontworpen om systemen te zien en creaties diep te begrijpen, zijn zij bedoeld om alleen te werken met mensen die bereid zijn om het (innerlijke) werk op een dieper niveau te doen. Projectors zijn hier niet voor oppervlakkigheden. Zij zijn hier voor het diepere werk dat transformaties op zielsniveau in hun zone of genius creëert. Projectors zijn ontworpen om systemen beter te begrijpen dan wie dan ook. Ze hebben er een intuïtieve connectie mee, er een zesde zintuig voor, en er een vogelvlucht kijk op.

Met een ongedefinieerd sacral center zijn Projectors hier niet om inspanning te leveren voor geld. Het werk dat ze doen is diep en de transformatie die zij creëren is intens. De waarde van hun werk kan niet worden vertaald naar tijd of geld. De waarde van het werk dat ze doen is onbetaalbaar, ook al lijkt de hoeveel werk die ze verrichten minder te zijn dan een Generator energie Type zou doen. Projectors kunnen makkelijk in het patroon van overwerken stappen om te proberen de Manifesting Generator en Generator gedomineerde wereld bij te houden. Bovendien absorberen ze met al die open centers heel makkelijk de energie van hun omgeving die niet van henzelf is. Hier mogen ze zich heel bewust van zijn omdat ze door de energie van anderen makkelijk geconditioneerd kunnen worden (dus ouders van Projector kinderen: opgelet!). Ze zijn ontworpen om diep te werken op het juiste moment en vooral ook veel te rusten, relaxen, mijmeren, leren, groeien, onderzoeken en spelen in hun vrije tijd. Om experts te kunnen blijven moeten ze hun intuïtieve kanalen openhouden, wat betekent dat ze de helft van de ‘werktijd’ moeten gebruiken om te leren, te begrijpen en te verbinden met de systemen waar ze mee werken.

Type Reflector

Reflectors zijn de meest zeldzame van alle Human Design Types en beslaan minder dan 1% van de bevolking. De chart van een Reflector kun je makkelijk herkennen omdat ze geen enkel center gedefinieerd hebben. Omdat ze volledig open zijn ervaren ze het leven op een diep niveau. Zij houden hun hele bodygraph van potentiële energie beschikbaar om op af te stemmen en hun omgeving mee te reflecteren. Reflectors zijn hier om als een grote kosmische spiegel te fungeren en om ons te laten zien wat we goed doen en wat we niet goed doen, wat werkt en wat niet werkt. Omdat zij al onze energie oppikken en in diepe harmonie zijn met collectieve shifts en patronen, kunnen zij toekomstige gebeurtenissen voorspellen en begeleiding bieden bij het navigeren door moeilijke tijden. Reflectors zijn ontworpen om in het midden van de maatschappij te staan en reflectie te bieden voor de collectieve energie. Ze delen diepe wijsheid en zien mensen op een manier zoals maar weinig anderen dat kunnen. Ze zullen persoonlijkheden spiegelen en kunnen ook energie absorberen van de mensen met wie ze zijn en van de kosmische energie. Met alle negen centers ongedefinieerd bezitten Reflectors heel veel potentiële energie, intuïtieve gaven, diepe wijsheid en inzichten. Zij zullen de energie van de ander weerspiegelen en je precies laten zien hoe je ervoor staat. Omdat ze overal open zijn, zijn ze extra sensitief voor kosmische energie en maancycli. Hoewel het soms niet zo voor ze voelt, is hun stilte hun super power. Zij kunnen verder zien dan wat er op fysiek niveau gebeurt en beginnen de wereld op een onbewust niveau steeds beter te begrijpen. Maar net als bij Projectors zijn ook Reflectors met al die open centers gevoelig voor conditionering (dus ouders van Reflectors: opgelet!).

Reflectors leven in een voorspellende staat. Zij kijken naar wat er nu gebeurt zodat ze kunnen zien wat er in de toekomst gaat gebeuren. Deze voorspellende ruimte waarin zij leven geeft hen de mogelijkheid om vroege waarschuwingssystemen te zijn en krachtige voorspellers van de toekomst. Deze anticiperende staat kan echter veel vergen van hun systeem. Als ze altijd nerveus wachten op wat er gaat gebeuren haalt het ze uit het moment en hun vermogen om stil te zijn. Het is belangrijk dat ze zichzelf regelmatig leegmaken door middel van visualisatie, ademhalingstechnieken, gronden of welke andere methode ook maar goed voelt. Het doel is om alle energie die ze van anderen hebben opgepikt weer vrij te laten en de stilte weer te kunnen voelen zodat ze zich bewust zijn van welke energie van zichzelf en welke van anderen is. Kun je tijd loslaten? Kun je weer een worden met het moment, kun je het idee van wie je zou moeten zijn weer loslaten? Kun je je overgeven aan het moment en gewoon ‘zijn’? Dit soort contemplatie en oefeningen zijn essentieel voor Reflectors en kunnen het beste in de natuur en alléén gedaan worden.

Tot slot

Human Design is een experiment. Het is bedoeld om er mee te experimenteren. Het gaat erom dat je onderzoekt en experimenteert met wat je hebt geleerd en waar je mee resoneert. Resoneer je met de omschrijving van je Human Design Type? Waarmee wel? Waarmee niet? Zou je liever een ander design zijn? Dit laatste is vaak zo. Maar daarmee heb je een weerstand tegen wie je zélf bent, waardoor je niet alles uit je eigen Design kunt halen.

In alignment zijn met je Human Design opent jouw deuren naar het universum. Het is jouw unieke manier om met jouw energieveld een connectie te maken met hét energieveld, het kwantumveld. Als je wilt wat een ander heeft en je gaat dat kopiëren, dan kan het heel goed zijn dat het voor jou niét werkt omdat je een heel ander energieveld hebt. Maak er je persoonlijke experiment van en kijk wat er gebeurt als je in alignment komt met wie je werkelijk bent.

Het weten wat je Human Design Type is, is de eerste stap. Maar hoe ga je daar nou mee aan de slag? Dat lees je in het artikel over human design in de praktijk. Voor nu, experimenteer en manifesteer!

 

 

Volgende keer:

Alles over de strategie, het signature gevoel en het niet-zelf thema van je Human Design.   

 

Wie is Lou?

Lou Niestadt, 3/5 Mental Projector, is (w)onderwijzer, illustrator, schrijfster, spreekster, maar vooral ook moeder en nana. Ze leeft vanuit haar passies met haar man, kinderen en kleinkinderen, volgt haar hart, haar ‘Joy’ en haar vrijheid. Via onder andere haar Pockets vol met Joy – een 28-daags experiment met de wet van de aantrekking -, haar online Joyriders community en middels deze rubriek in het Manifestatie Magazine inspireert ze anderen om hun Joy te vinden en te leven volgens hun Human Design blauwdruk. Wil je meer Lou? Check https://louniestadt.com. Om volledig in overeenstemming te leven met haar eigen Human Design en meer Joy en Vrijheid te ervaren is ze gestopt met social media.

You have Successfully Subscribed!