Volg je hart met Cherisa: ‘Ik geloofde het: ik ben geen moeilijk persoon, maar juist een sparkle of joy’

17 mei 2023 | Inspiratie, Volg je hart

Soms wéét je, en voel je aan alles, dat je iets moet doen. Een stap zetten, een knoop doorhakken of juist een deur dichtgooien. Het is een boodschap om je hart te volgen. Elke maand spreken we iemand die deze stap maakt en zijn/haar hart volgt. Vaak retespannend, maar het eindresultaat belooft wondermooi te zijn. Daar willen we natuurlijk meer van weten. Deze keer het woord aan Cherisa (@cherisaschouten). Al jaren werkt ze als model, maar afgelopen jaren mocht haar carrière een andere wending nemen, dat voelde ze. Na zichzelf veel vragen te stellen en in te tunen op haar gevoel, wist ze dat ze groen model wilde zijn, waarbij ze nu alleen nog voor duurzame merken werkt.

Wat betekent het voor jou dat je nu een groen model bent?
‘Ik word er emotioneel van. Het betekent zoveel. Model zijn is m’n passie. Als ‘gewoon’ model matchte m’n passie niet met mijn normen en waarden. Ik was het gezicht van merken die niet nadenken over onder andere werkomstandigheden. Dat voelde niet goed, waarbij ik mezelf afvroeg: maar wat wil ik dan wel? Ik wil anderen inspireren om bewustere keuzes te maken. Niet alleen modellen, maar bij elke burger bewustwording creëren. We kunnen de wereld samen mooi houden voor zowel mens, dier en milieu.’

Je voelde dat je deze stap moest maken. Hoe ben je daar uiteindelijk achtergekomen?
‘Manifesteren was voor mij de basis. Ik had dan niet gedaan wat ik nu deed en was dan zeker niet de persoon die ik nu ben. Via de manifestatiechallenge van Willemijn Welten kwam ik daarmee in aanraking. Tijdens die dagen trok ik elke dag een intuïtiekaartje, waarbij ik ook een vraag stelde aan mezelf. Waaronder: Wie wil ik zijn en wat is er voor nodig om daar te komen? Wat is mijn ideale baan? Met als antwoord dat ik wilde werken met merken die goede dingen doen voor de wereld. Al snel schoot ik in angst: ‘Ja, maar er is geen werk in’. Door de persoonlijke ontwikkeling voelde ik meer vertrouwen om daarvoor te gaan. Uit liefde voor mezelf. Zelfliefde is de basis geweest voor het volgen van mijn hart en dromen. Ik had een laag zelfbeeld. Ik gunde mezelf dingen niet, omdat ik dacht dat ik het niet waard was. Door persoonlijke ontwikkeling investeerde ik meer tijd in mezelf. Ik lees veel boeken, eet biologisch, volg cursussen, bezoek retraites. Allemaal omdat ik het mezelf wél waard vind.’

Hoe ziet je persoonlijke ontwikkeling eruit in het dagelijks leven?
‘Schrijven en mediteren. Elke ochtend begin ik met een meditatie en in de avond sluit ik de dag weer af met een slaapmeditatie. In de stilte kom ik tot nieuwe inzichten. M’n verlangens en dromen worden duidelijker. In die stilte kan ik ook goed reflecteren. Vaak zijn we onderweg naar een doel, maar vergeten we dat we onderweg al zoveel succesmomenten hebben behaald. Mooi om daar bij stil te staan. Datzelfde geldt voor dankbaarheid. Ik ben nog weleens geneigd om negatief te denken dus schrijf ik regelmatig een pagina vol met dingen waar ik dankbaar voor ben. Op die manier focus ik mij op het positieve. Denk aan: een lach van een kind of een lekkere lunch die ik maakte.’

Hoe heb je dat jarenlange denkpatroon aangepast?
‘Door kleine stappen te nemen, maar ook kritisch te zijn naar het verhaal dat ik mezelf vertel. Jarenlang maakte ik mezelf wijs dat ik een moeilijk persoon was die geen relaties aan kon gaan. Doordat ik meer tijd investeerde in mezelf, werd ik bewust van deze denkfout. Ik dacht: wacht eens even, ik ben niet moeilijk, maar juist heel zorgzaam en creatief. Het oude verhaal ruilde ik in voor een andere waarheid. Naar de persoon wie ik wil zijn.’

Wie wil je zijn?
‘Mezelf. En dat is voor mij een sparkle of joy. Dat is wat ik ben. M’n licht laten schijnen. Anderen inspireren dat ook te doen. Ik vind dat iedereen er mag zijn met zijn/haar unieke talenten en gaves. We hebben iedereen nodig. Deze waarheid schreef ik elke dag op, waardoor ik mezelf herprogrammeerde. Op een gegeven moment geloofde ik het: ik ben geen moeilijk persoon, maar juist een sparkle of joy.’

In spannende situaties kan dat denkpatroon terugkomen. Hoe ga je daarmee om?
‘Vanochtend deed ik examen om een coachcertificaat te halen. Examens vind ik altijd heel spannend. Automatisch praat ik mezelf aan dat ik het niet kan. Dat ik het nog niet goed genoeg weet. Zodra ik dat oude denkpatronen opmerkte, zette ik muziek aan, danste ik in de woonkamer en noemde ik positieve affirmaties op, waaronder: ‘ik ga dit examen halen’, ‘ik ben kalm’, ‘ik heb zelfvertrouwen’, ‘ik kan dit’. Ik wist dat mijn gedachtes dit gaan geloven wanneer je het vaak genoeg herhaalt. Daarom begin ik bijna elke ochtend met het nummer I feel good om in een hoge frequentie te komen.’

Ben je geslaagd?
‘Ja! Ik heb een victory song Sere waar ik op dans elke keer als ik wat tofs bereikt heb. Waaronder vandaag na het examen. Het nummer klonk luid door m’n koptelefoon. Ik ging helemaal los.’

Wat zou je tegen jonge Cherisa zeggen?
‘Wees lief voor jezelf. Geloof in jezelf. Je hebt er niks aan om jezelf te beperken. Jij creëert je eigen leven. Ga het maar gewoon doen, proberen en zien waar je uitkomt. Ik ben trots op je.’

Wil jij met jouw verhaal in de volgende Volg je hart staan, of ken je mensen die hun hart volgden? Stuur ons vooral een mailtje via info@manifestatiemagazine.nl of een berichtje via ons Instagram-kanaal @manifestatiemagazine.

You have Successfully Subscribed!