Richard de Leth tipt: zo verbeter je jouw gezondheid en vitaliteit

12 augustus 2023 | Inspiratie, Manifestatie kennis

Richard de Leth! Voor onze vaste lezers inmiddels al bekend, want Richard heeft een column in het Manifestatie Magazine. We ontmoeten Richard voor de zesde editie Happy healthy digitaal; hij geniet op dit moment namelijk van een paar maanden  sabbatical op Mallorca. Zoals altijd is het een heerlijk gesprek en moeten we moeite doen om al het interessants dat hij te vertellen heeft bij te houden. Wat een kennis heeft deze man en wat een passie voor gezond en vitaal leven! Een genot om naar te luisteren en nu te kunnen delen: op welke vlakken kun je volgens Richard zelf aan de slag met het verbeteren van je gezondheid en vitaliteit?

‘Gezondheid is niet de afwezigheid van ziekte, maar de aanwezigheid van vitaliteit. Hoe vitaal je nu bent kun je checken door te kijken naar zes belangrijke sleutelfuncties, dat zijn: slaap, stemming, energie, stoelgang, libido, en buikomvang. Om te werken aan deze zes sleutelfuncties hebben we een programma ontwikkeld dat zich richt op drie pijlers voor een gezonde leefstijl. OERsterk bestaat namelijk uit de O ontspanning, de E van eten en de R van regelmatige beweging.’

Richard geeft ons een aantal praktisch toepasbare tips per pijler.

Ontspanning
• Slaap niet minder dan zevenenhalf uur en niet meer dan negen uur per dag. Je kunt pas goed slapen als je ook mag
ontspannen van jezelf. Dat kun je doen door vanaf drie uur ’s middags geen koffie meer te drinken, geen schermen
meer te gebruiken voordat je gaat slapen en door minder bewerkte voeding en suikers te eten.
• Neem in de ochtend een koude douche. Een koude douche geeft je lichaam een korte stressreactie en dat is goed
voor je autonome zenuwstelsel en immuunsysteem. Langdurige stress is niet goed voor je lichaam, maar korte stress
geeft je juist een boost. Je kunt dit heel goed opbouwen door kort te beginnen met slechts één seconde en langzaam
steeds langer onder de koude douche te blijven staan. Na een tijdje houd je het makkelijk een minuut vol.
• Let op je ademhaling. Mensen die gejaagd en gestrest zijn hebben een hele hoge mond-borst-ademhaling en ademen ook veel te vaak en te snel. Wat we eigenlijk nodig hebben voor een goede ontspanning is een rustige neus-buikademhaling. Onze mond hebben we alleen nodig om mee te eten, niet voor onze ademhaling.

Eten
• Eet een pond groente per dag en zorg vooral voor gevarieerde voeding. Door je groente inname over de dag te ver-
spreiden is het veel makkelijker om aan 500 gram groente per dag te komen. Denk bijvoorbeeld aan een smoothie in
de ochtend of salade of soep bij de lunch.
• Door minder en minder vaak te eten (maximaal drie keer per dag) verminder je de ontstekingswaarden in je lichaam.
Elke keer als je voedsel in je lichaam stopt, reageert je lichaam daarop. Probeer dus stap voor stap naar drie keer eten
per dag te gaan. Verder eten we ook te vaak hetzelfde. Kies bijvoorbeeld drie favoriet ontbijt samenstellingen en wissel
deze af. Kinderen mogen trouwens wel vaker eten, want zij hebben een negatieve energiebalans omdat ze in de groei zijn.
• Net als met eten mag je ook het drinken beperken tot een paar momenten per dag. Drink op die momenten dan meteen iets meer. Ik drink bijvoorbeeld zelf drie keer per dag drie glazen water, wat bulkdrinken heet.

Beweging
• Veel mensen denken dat ze pas kunnen bewegen als ze daarvoor hebben gegeten, omdat ze die energie nodig hebben. Maar het is veel beter om op een nuchtere maag te bewegen, voor je eerste maaltijd ’s ochtends. Je hebt namelijk voldoende energie in je spieren en je lever van de maaltijd van de avond ervoor. Een lege maag betekent niet dat je een lege motor hebt. Mensen hebben tegenwoordig veel te weinig spiermassa. In je spiercellen zitten mitochondriën, dat zijn kleine energiecentrales. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer energie we kunnen opwekken via die mitochondriën. Je mag dus minimaal twee keer per week aan krachttraining doen. Dat kan ook prima thuis met allerlei oefeningen, waarbij je je eigen lichaamsgewicht gebruikt.
• Naast krachttraining hebben we ook uithoudingsvermogen nodig. Dat bouw je op door te bewegen en er op te letten dat je niet te veel stil zit. Gemiddeld zitten wij in Nederland zo’n acht tot tien uur per dag op onze stoel en daar zijn we niet voor ontworpen. Werken aan je uithoudingsvermogen doe je het makkelijkst door routines in te bouwen. Neem bijvoorbeeld standaard de trap in plaats van de lift. Pak de fiets in plaats van de auto. Zoek een sport die je echt leuk vindt om te doen en doe dat het liefst samen met iemand, zodat je een stok achter de deur hebt om te gaan.

Het hele artikel van Richard de Leth lees je in de zesde editie Happy healthy van Manifestatie Magazine. Bestel je meer dan één editie? Dan betaal je géén verzendkosten én ontvang je stapelkorting: €12,12 p.s. voor twee en €11,11 p.s. voor drie of meer. 

You have Successfully Subscribed!