Negen tips om je manifestatiekracht te versterken door schrijven

11 januari 2023 | Inspiratie, Manifestatie kennis

Als iets zwart-op-wit staat, kun je er niet meer omheen. Dat geldt ook voor jouw wensen en verlangens. Daarom is schrijven een geweldige manier om te manifesteren. Je bedenkt iets en de woorden stromen op papier. De zinnen vormen een verhaal; je droom wordt tastbaar. In dit artikel deelt schrijfcoach Eveline Broekhuizen negen schrijftips om je manifestatiekracht te vergroten. 

Doe jij boodschappen met een boodschappenlijstje? Of ga je naar de supermarkt met een vaag idee van wat je vanavond gaat eten en neem je van alles en nog wat mee? Manifesteren kun je zien als boodschappen doen. Net zoals het helpt om je boodschappen van tevoren op te schrijven, helpt schrijven ook bij manifesteren. Want wanneer je het universum vraagt om een vaag idee, dan ontvang je ook van alles en nog wat. Maak je je wensen concreet door ze op te schrijven, dan is de kans veel groter dat je krijgt wat je nodig hebt. 

Schrijven geeft richting aan je gedachten. Gedurende dag stroomt er een wirwar van ideeën door je brein. Door te schrijven vertragen je gedachten, word je je bewuster van de woorden die je gebruikt en kun je de zinnen sturen. Met de volgende tips groeit je manifestatiekracht nog sterker:

 1. Schrijf ’s morgens.
  Door ’s ochtends gelijk als je opstaat te beginnen met schrijven, staat je mind nog open (’s nachts zijn alle gebeurtenissen van die dag ervoor verwerkt) want je hebt nog zo min mogelijk prikkels te verduren gehad.
 2. Schrijf met de hand.
  Wanneer je typt, is één hersenhelft actief. Als je schrijft ben je psychisch en fysiek bezig, dus gebruik je beide hersenhelften. Daarmee activeer je neurologische verbindingen en dat stimuleert zowel je creativiteit als je geheugen. Wat je opschrijft, onthoud je dus beter.

 3. Maak gebruik van scripting:
  Dit wil zeggen dat je een scène uitschrijft alsof het een filmscript is. Beschrijf bijvoorbeeld jouw ideale dag in de tegenwoordige tijd (
  ik word wakker…) en stel je voor dat alles wat je wenst al is uitgekomen. Hoe zou het voelen als je die dag nú al beleeft? Wees zo specifiek mogelijk.
 4. Gebruik positieve en concrete woorden.
  Het woordje ‘niet’ kent je brein (en het universum) niet, dus verander
  ik ben niet meer moe in ik voel me uitgerust en energiek. Gebruik ook liever niet het woord ‘willen’ want dan richt je je op je verlangen in plaats van het resultaat. Verander ik wil 5000 euro per maand verdienen dus in ik verdien 5000 euro per maand.

 5. Maak gebruik van het alter ego-effect.
  Het beschrijven van de 2.0-versie van jezelf helpt angsten te verminderen, karaktereigenschappen los te maken die al in je zitten en je zelfvertrouwen te boosten. Zo doopte zangeres Beyoncé zichzelf om tot podiumbeest Sasha Fierce om haar verlegenheid te overwinnen. Dus stel je voor hoe het zijn om een superheld-versie van jezelf te zijn. Het gaat niet zozeer om wat je doet of wat je nodig hebt, maar juist om wie je bent en hoe je je voelt.

 6. Ga freewriten om je bewuster te worden van je beperkende overtuigingen.
  Wanneer de kloof tussen wie je wil zijn en wie je denkt te zijn groot is, zal het je meer moeite kosten om te manifesteren. Wat staat er nog tussen je verlangen en de huidige situatie in? Waardoor durf je nog niet te ontvangen?
  Ontdek de antwoorden op deze vragen door te gaan freewriten: zet een timer op 10 minuten en blijf schrijven, zonder dat je pen van het papier af komt. Zelfs als je denkt dat je niks meer te schrijven hebt, want juist dan krijg je toegang tot het onderbewuste. Onthoud dat je dit alleen voor jezelf schrijft, niemand gaat het lezen en na afloop kun je de blaadjes verscheuren. Zo creëer je een veilige setting om gedachten aan het licht te brengen die je normaal gesproken in de schaduw blijven.

 7. Schrijf een brief aan het universum
  In deze brief bedank je het universum omdat je wensen zijn vervuld. Dankbaarheid verhoogt je trilling, zodat je de nieuwe situatie gemakkelijker zal aantrekken. Hóe je verlangen vervuld zal worden, mag je loslaten. Focus je op hoe het voelt zodra je wens is uitgekomen

 8. Reflecteer op je manifestaties.
  Het universum werkt meestal op andere manieren dan jij kunt bedenken en sommige tekens zullen pas later duidelijk worden. Door elke dag te schrijven wat je hebt meegemaakt en waar je dankbaar voor bent, word je je bewust van de vooruitgang die je boekt.

 9. Maak gebruik van de kracht van herhaling.
  Lees de beschrijving van je alter ego elke dag (hardop) door. En vat je perfecte dag samen in een krachtige affirmatie, die je op een post-it schrijft en in het zicht hangt, zodat je hem meerdere keren per dag tegenkomt.

Wil je ontdekken hoe jij schrijvend kunt manifesteren? Sta morgen een kwartiertje eerder op en doe de volgende schrijfmanifestatie-oefening: 

 • 2 minuten brainstormen. Schrijf alles op wat in je opkomt als antwoord op de vraag: waar verlang je naar?
 • 3 minuten mindmappen. Pik één trefwoord eruit, zet dat in een cirkel midden op een leeg vel papier en schrijf hier omheen hoe het zou zijn als dit verlangen vervuld is. Maak hierbij gebruik van de vijf zintuigen: wat ruik, hoor, zie, voel en proef je?
 • 4 minuten twijfelen. Geef ruimte aan je onzekerheden en onbewuste overtuigingen door de volgende zin af te maken: Ja, maar…
 • 5 minuten scripten. Beschrijf nu in alle geuren en kleuren hoe je dag begint als je verlangen vervuld is, door de volgende zin af te maken: Ik word wakker en…

Eveline Broekhuizen (1983) begeleidt coaches en ervaringsdeskundigen met het schrijven van een boek dat raakt en impact maakt. Met haar kaartendeck De moed om te schrijven inspireert ze om diepere lagen van jezelf te ontdekken en authentieke teksten te creëren. Check voor meer info: www.evelinebroekhuizen.com

You have Successfully Subscribed!