Mediteren om beter te manifesteren

16 april 2022 | Blog, Inspiratie

Mediteren om beter te manifesteren

Mediteren. Was het twintig jaar geleden nog ‘not done’ om hardop te zeggen dat je aan mediteren deed, tegenwoordig is het bijna hip. En maar goed ook. Allerlei wetenschappelijke studies tonen de positieve effecten van meditatie aan. Meditatie zorgt voor veranderingen in je brein in de gebieden die geassocieerd worden met het geheugen, het zelfbewustzijn/zelfgewaarzijn, empathie en stress. Deze veranderingen hebben als effect dat angsten, depressies, stress en pijnbeleving kunnen verminderen en het helpt de algemene en mentale gezondheid te verbeteren.

Meditatie heeft een positief effect op de mate van rust en ontspanning die je ervaart. Je wordt er tevens emotioneel stabieler door, waardoor je meer aankunt. Kort gezegd is meditatie dus een hulpmiddel om je geest te kalmeren. Doordat je je geest kalmeert kun je beter observeren welke gedachten je hebt. Daardoor ben je je eerder bewust van negatieve gedachten of gedachten die je niet verder brengen. Als je je daar bewust van bent, kun je andere gedachten kiezen die je positievere emoties bezorgen.

Door meditatie train je jouw brein om meer je gedachten te focussen en gerichter je aandacht te sturen. Als jij iets wilt manifesteren, is dat erg nuttig. Dat meditatie een positief effect lijkt te hebben op de kracht van creatie, lijkt mij dus logisch. Maar er is nog een reden. Door meditatie tracht je je onbewust opkomende gedachten te ‘stoppen’. Als je geen gedachten hebt, sta je meer open en ben je toegankelijker om verbinding te maken met het kwantumveld. De ideeën vanuit het kwantumveld kunnen vervolgens makkelijker bij je binnenstromen. Ik zou je daarom willen aanraden om te gaan mediteren -als je dat nog niet doet- want het helpt enorm om jouw dromen te manifesteren.

Mediteren – hoe doe ik dat dan?

Hoe vaak en hoelang moet je dan mediteren? Er worden verschillende tijden en frequenties aangehouden. In de meeste onderzoeken naar de effecten van meditatie lieten ze de deelnemers dertig minuten mediteren per dag en dat voor minimaal vijf dagen per week, gedurende zes tot acht weken. Uit hersenscans blijkt vervolgens een verandering in het brein die resulteert in de positieve effecten die ik heb opgesomd.

Een recent onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van Harvard, toonde aan dat door meditatie zelfs de manier waarop genen opereren kan veranderen. In dat onderzoek mediteerden deelnemers vijftien minuten per dag gedurende acht weken. [i] Vijftien minuten per dag, acht weken lang en dan zulke effecten! Dat is goed nieuws, vind je niet?

Moet je dan minimaal vijftien minuten mediteren? Het is mooi als dat jou lukt. Heb je nog nooit gemediteerd, start dan met vijf of tien minuten per dag en bouw dat langzaam uit naar vijftien à twintig minuten. Mijn motto is: kies de duur die bij jou past zodat je het volhoudt. Je hebt er niets aan als je jezelf verplicht om een bepaalde duur te mediteren, maar het dan maar twee keer per week doet of dat je er na een paar weken weer mee stopt. Kies dus een tijdsduur waardoor jij meditatie minimaal vier à vijf dagen per week kunt volhouden. Ik mediteer zeker vijf dagen per week, gemiddeld vijftien minuten per dag. Zodra ik dat een aantal dagen niet doe, merk ik direct dat de gedachten in mijn hoofd weer meer met me aan de haal gaan. Het verschil in hoe ik mij dan voel, is ontzettend groot. Daarom is het voor mij een grote motivator om bijna elke dag te mediteren.

Mediteren: een stappenplan

Als je wilt beginnen met mediteren, maar je weet nog niet hoe, dan volgt hier een korte uitleg. Dit is hoe ik het doe. Er zijn genoeg video’s op YouTube of boeken met een uitgebreidere toelichting en uitleg over mediteren.

  1. Zoek een rustige ruimte op.
  2. Ga lekker zitten. Ik gebruik zelf een meditatiekussen of een meditatiebankje.
  3. Zet een timer voor hoelang jij wilt mediteren. Bijvoorbeeld tien of vijftien minuten. Ik gebruik zelf de Insight Timer meditatie-app of de Meditation Moments-app.
  4. Sluit je ogen en adem even drie keer rustig in en uit zodat je lekker ontspant. Maar zorg dat je wel rechtop blijft zitten en niet in elkaar zakt.
  5. Richt nu ergens je aandacht op. Bijvoorbeeld op je ademhaling. Tel je ademhaling: adem in (één), adem uit (twee), adem in (één), adem uit (twee) enzovoort. Je kunt ook je aandacht richten op een monotoon geluid. Bijvoorbeeld het geluid van de verwarming (als die geluid maakt). Kies iets wat jij prettig vindt. Zorg dat je met je aandacht bij je ademhaling of het monotone geluid blijft. Dat is het enige wat je hoeft te doen.
  6. Zodra je merkt dat je gedachten afdwalen, laat je de gedachte gewoon aan je voorbijgaan. Alsof je in zee aan het duiken bent en je ziet een visje langs zwemmen. Laat het visje, de gedachte, dan langs zwemmen, en ga weer terug naar je ademhaling of naar het luisteren van het monotone geluid.
  7. Wanneer je merkt dat je gedachten vaak afdwalen, geen probleem, laat het aan je voorbijgaan en ga weer terug naar je ademhaling. Meditatie is net als sporten, je moet het wat vaker doen, dan wordt het fijn en ga je resultaat merken.
  8. Je blijft rechtop zitten met je aandacht bij je ademhaling of het monotone geluid tot je timer afgaat.
  9. Wanneer de timer afgaat, kun je nog afsluiten met je handen op je hart en een intentie zetten of je dankbaarheid uiten voor wat je hebt of vragen wat je wilt ontvangen.
  10. Klaar! Goed gedaan!

 

Tekst: Linda Dronkers-Steijn

Linda Dronkers-Steijn is oprichter en hoofdredacteur van Manifestatie Magazine en auteur van het boek Golven van geluk, dat de wetenschap achter manifesteren op begrijpelijke manier uitlegt.