MANifesteren met traumacoach Jaimie: ‘Tijdens mijn traumahelingstraject heb ik leren connecten met mijn hogere zelf’

22 april 2023 | Inspiratie, MANifesteren

Het zijn voornamelijk vrouwen die naar de voorgrond treden met hun verhaal, maar ook mannen manifesteren. Bij de rubriek MANifesteren vragen we elke maand een man het hemd van zijn lijf over zijn leven en de rol van manifesteren daarin. Vorige keer lazen we over de reislustige Luc die interessante inzichten opdeed tijdens een retraite in Thailand. Deze keer het woord aan traumacoach Jaimie.

Man: Jaimie
Leeftijd: 47
Beroep: Traumacoach
Jaimie in een paar woorden?
‘Mogen het meer woorden zijn haha? Ik ben mega creatief, maar dat is ook meteen mijn valkuil en ik ben een mega hondenliefhebber’
Heb je ook een hond?
‘Ja zeker! Twee rescue hondjes uit Griekenland. Als ik honden zie, verander ik gelijk in een klein kind.’
Een dag uit jouw leven?
‘Ik ben geen vroege starter. Rond een uur of tien kom ik meestal op gang. Meestal maak ik eerst een video van een inzicht die ik opdeed. Vaak heb ik daarna één of twee coachingstrajecten en dan is de dag alweer voorbij. Op dit moment mediteer ik niet. Ik zou het wel moeten van mezelf, maar doordat het een moetje wordt, doe ik het niet. Wanneer ik het écht wil en nodig heb, dan komt het naar me toe.’

Wat brengt mediteren jou?
‘Mediteren is bij mij heel intens, misschien is dat de reden dat ik het nu even niet doe. Het is alsof ik in de wereld duik van mijn hogere zelf. Er openbaart zich heel veel waardoor het overweldigend kan voelen. Ik zie rare dingen, die ik lang niet altijd kan verklaren. Soms zie ik aapjes en daar wordt een heel verhaal omheen gebouwd, maar ik zag ook een keer vanuit vliegtuighoogte alle hoofdsteden. Het menselijke brein kan die ervaringen niet altijd verklaren. Wij leven in een 3D-wereld waarin onze spirits menselijke ervaringen beleven, maar van binnen zitten die zielen. Tijdens het mediteren word ik naar die grenzeloze wereld getrokken.’

Wanneer zijn die ervaringen begonnen?
‘Rond mijn twintigste deed ik veel spirituele kennis op door middel van boeken, docu’s en spirituele teachers, maar mijn allereerste spirituele ervaring was toen ik acht jaar was. Het was hoogzomer en bloedheet. Bij mijn opa en oma zat ik op de stoep. Het was doodstil in de straat, maar opeens hoorde ik allemaal geluiden en zag ik alles om mij heen, de stoep, de straat, het gras, de lantaarnpaal, veranderen in één energiebron. Het gaf mij een gevoel van onverwoestbaarheid; niets kan kapot. Ik voelde mij heel veilig. Op die leeftijd besefte ik nog helemaal niet wat ik had gezien, maar de impact voelde ik wel. Heft heeft me altijd staande gehouden tijdens heftige situaties in mijn leven, want ik wist: alles is oké.’

Inmiddels ben jij nu een paar jaar traumacoach. Hoe ben je daar gekomen?
‘Ik was in de veertig en ik dacht: ik weet fucking veel. Door al die boeken die ik las, docu’s die ik keek en spiritual teachers die ik sprak was ik heel bewust over de wereld en had ik veel kennis over de materie, maar niet over mezelf. Dat wist ik toen nog niet, totdat iemand mij wees op een trauma die ik met mij meedroeg. Door een bepaalde reactie zag hij een onderliggend trauma. En dat klopt. Vanuit vroeger droeg ik een trauma mee waarin ik mij niet gehoord voelde en ik mijn stem niet mocht laten horen. Door middel van coaching ging ik meer de diepte in om mezelf beter te leren kennen. Ik begon alles in mijn leven te ontleden. Waarom wil ik die baan, waarom wil ik die partner, waarom wil ik die auto? Op die manier ontdek je waar je blokkades liggen en wat je verlangens zijn. Tijdens mijn traumahelingstraject heb ik leren connecten met mijn hogere zelf. Ik ontwikkelde een bepaalde motivatie om iedereen te helpen, om van die shit af te komen.’

Zijn er thema’s die je vaak terugziet als traumacoach?
‘Alle casussen komen terug op twee, vaak onderliggende, thema’s: een gebrek aan zelfliefde en/of veiligheid. Je kan op twee manieren naar trauma’s kijken. Op menselijk niveau ben je die eerste zeven, maar soms ook twaalf, jaar enorm afhankelijk van je omgeving. Het is een egoïstische fase. Alles ervaar je als een reactie op wie jij bent. Als kind kan je je daarom onveilig gevoeld hebben in situaties of ervaarde je een gebrek aan zelfliefde omdat je niet werd gehoord, niet werd gezien of niet werd gewaardeerd. Die ervaringen zijn soms zo pijnlijk dat er een trauma ontstaat, die blijft zich herhalen in ons volwassen leven, omdat er een emotie in ons zit. Dat trauma kan pas geheeld worden als je de onderliggende emotie doorvoelt. Op spiritueel niveau kom je als ziel op aarde om jezelf te ervaren, maar daarvoor heb je eerst een moeilijke situatie nodig waar je uit wil groeien. Je manifesteert die situaties om die ervaringen mee te maken. Naar mijn idee is dat ook manifesteren. Niet een duur huis of partner, maar die ervaringen die jou laten groeien.’

Is dat ook hoe jij altijd bewust hebt gemanifesteerd?
‘Nee. Jarenlang was ik in de veronderstelling dat je moest visualiseren en geloven dat het bestaat, bijvoorbeeld die dure auto. Dat werkt ook zo, maar je moet daarvoor hélemaal overtuigd zijn. Bij mij kwam die mooie auto maar niet. Waarom? Omdat ik niet helemaal overtuigd was. Dan komt het stukje ontleden: Waarom wil je een bepaalde manifestatie? Wat voor gevoel geeft het jou? Vaak is het een gebrek wat je probeert op te vullen. Ik wilde die auto omdat ik mij niet goed genoeg voelde. Het moment dat ik erachter probeerde te komen waarom ik mezelf niet goed genoeg vond, omdat ik mezelf niet durfde te laten horen, begon ik te helen. Wanneer je beseft dat je alles waard bent en in vertrouwen leeft dat alles al bestaat voor jou, die partner, het huis, die auto, dan komt het naar je toe. Op die manier ben je niet aan het trekken maar in overtuiging aan het ontvangen.’

Wat zou je mensen willen meegeven die (onderbewust) een trauma met zich meedragen?
‘Een trauma uit zich door middel van gedragspatronen en overtuigingen. Kijk kritisch naar je eigen leven. Hoe jij je leven inricht, is een reflectie van hoe jij over jezelf denkt. Kijk bijvoorbeeld eens heel eerlijk in de spiegel naar jezelf; hoe ziet je lichaam eruit? Als je niet goed voor jezelf zorgt, is dat vaak een gebrek aan zelfliefde. Als je vindt dat je alles waard bent, zorg je automatisch ook goed voor jezelf. Stel dat jij altijd over je eigen grenzen heen gaat, dan vind je jouw grens niet belangrijk genoeg. Bijvoorbeeld: als jij bijvoorbeeld bij elke werkgever over je eigen grenzen heen gaat dan kan jij jezelf afvragen: Waarom manifesteer ik dit? Wat voor gevoel roept het bij mij op? Door het ontleden komt uiteindelijk de kern van een eventueel trauma naar boven, waarna je het uiteindelijk kunt helen omdat je het erkent.’

Er zijn talloze boeken, docu’s met handleidingen om meer van jezelf te gaan houden, maar wat zou jouw tip zijn zodat mensen meer zelfliefde ervaren?
‘Je ware authenticiteit ontdekken. Als baby kom je op de wereld en ben je authentiek. Gedurende je leven leerde je dingen die mensen van je verwachten, maar ook dingen die je niet mag doen, zoals bléren. Maar, als je alles weg zou strepen: je baan, je partner, je familie, je financiële zekerheid, verwachtingen etc. Waar heb jij dan écht behoefte aan? Wat wil je het allerliefste doen? Als je je authentieke behoefte vindt, verwachtingen/veiligheden loslaat, en dat pad volgt, dan komt zelfliefde daarna, omdat je jouw ware pad volgt.’

Wil jij met jouw verhaal in de volgende MANifesteren staan, of ken je mannen die dat leuk zouden vinden? Stuur ons vooral een mailtje via info@manifestatiemagazine.nl, of stuur een berichtje via Instagram @manifestatiemagazine.

Fotocredits: Jaimie privé