MANifesteren met Arjan: ‘Naast mediteren stond ik ook feestend op een festival’

25 juni 2023 | Inspiratie, MANifesteren

Het zijn voornamelijk vrouwen die naar de voorgrond treden met hun verhaal, maar ook mannen manifesteren. Bij de rubriek MANifesteren vragen we elke maand een man het hemd van zijn lijf over zijn leven en de rol van manifesteren daarin. Vorige keer lazen we over traumacoach Jaimie die eerst zijn eigen trauma’s moest verwerken om anderen te helpen. Dit keer het woord aan Arjan (30), founder van de glamping RØSTIG, die zelf ‘røstig’ wordt van mediteren 

RØSTIG is een glamping waar je duurzaam tot rust kunt komen door in een tipi of houten pod in de natuur te verblijven. Naast ultiem relaxen bieden ze workshops aan over zelfontwikkeling, creativiteit, yoga en meditatie. Ze noemen zichzelf ‘de ambassadeurs van de lage hartslag, de Zuidas van het Zen-gevoel en de Harvard voor hangmat-luieren’. 

Je bent nog maar dertig jaar en je hebt al een succesvolle glamping op je naam staan die al drie jaar bestaat. Hoe is dit idee ontstaan?
‘Na mijn studie Toegepaste Psychologie werkte ik vijf jaar voor meerdere start-ups, waar ik een commerciële rol aannam. In die start-upwereld wordt hard gewerkt en hebben jonge mensen soms veel stress, vergelijkbaar met de Zuidas-wereld. Er wordt veel geëist. Het was keihard werken. Om mij heen zag ik veel mensen van mijn leeftijd in die werkende wereld instorten. Ik denk dat het kneiterhard werken an sich nog te overleven is, maar daarnaast wil je sporten, feesten en sociaal zijn. Dat houd je niet allemaal vol, dus stort je in. Naar mijn idee kan je dit voorkomen door je rust te pakken. Duurzame ontspanning, waarbij je op een manier ontspant die duurzaam is en die je op de langere termijn helpt. Juist de mensen waarvan ik dacht dat ze die rust nodig hebben, pakten dit niet. Vanuit daar creëerde ik een behoefte naar een plek waar jonge mensen de rust op kunnen zoeken die laagdrempelig voor hen is. Zelf bezocht ik op 22-jarige leeftijd al retraites voor mijn ontspanning, maar voor mijn gevoel miste ik nog een plek voor mensen die misschien niet snel naar een retraite gaan of die niet snel in aanraking komen met meditatie, maar toch op laagdrempelige wijze kunnen worden geïntroduceerd met dit soort workshops. Drie jaar geleden brak corona uit en iedereen zat op elkaar geplakt. Niet bepaald een ontspannen sfeer. Ik besloot m’n droom achterna te gaan, mijn baan op te zeggen en in 2021 RØSTIG op te zetten. En dat was eigenlijk meteen een groot succes.’

Wat geweldig. Je creëerde een plek om die duurzame ontspanning aan te bieden. Hoe zoek jij die ontspanning op?
‘Voor mij is dat sporten en mediteren. Dat laatste doe ik nu een jaar of tien. Mensen denken altijd dat ik ADHD heb, maar dat is nooit bewezen, haha. Voor mij was mediteren een manier om te landen. Écht tot rust te komen. Ik zie het leven soms als een luchtballon, waarbij ik de hele tijd zweef. Mediteren is voor mij soms even landen, een gevoel van rust, en vervolgens stijg je weer op. Gedurende de dag merk ik dat ik vaker kan landen, doordat ik de dag begon met een meditatie.’

Wat mooi dat je je op die leeftijd al interesseerde in meditatie. Hoe kwam je daarmee in aanraking?
‘M’n relatie ging uit en ik ervaarde veel verdriet. Ik merkte dat ik mijn hoofd niet uit kreeg, waarna ik boeken begon te lezen. Waaronder The Power of Now van Eckhart Tolle. Ik werd bewust van – het welbekende monkey brain – mijn herhaalde patronen van kutgedachten. Door te mediteren voelde ik meer rust, maar dat ervaarde ik niet meteen, hoor. Ik vond het aan het begin superlastig. Ik was op zoek naar een effect, waarbij m’n gedachten stil waren maar dat lukte niet. Een gevalletje: denk niet aan een roze olifant. Tja, dan denk je juist aan dat dier. Na m’n eerste meditatieretraite in Thailand ervaarde ik pas echt rust. Ik zat in de bushbush met alleen een monnik zes uur per dag te mediteren op een vette plek. Daar ervaarde ik voor het eerst dat je geluk kan voelen van binnenuit. Daar heb je geen materiële dingen voor nodig, maar alleen jezelf.’

Hoe was dat in jouw omgeving? Een jongen in de twintig al bezig met persoonlijke ontwikkeling, terwijl vrienden zich daar misschien helemaal niet mee bezig hielden?
‘Voor mij gaat het leven om balans. Naast mediteren stond ik ook feestend op een festival, nog steeds trouwens. Er waren wel wat mensen die zich ook interesseerden in mediteren, maar mijn goede vrienden niet. Maar ik ervaarde nooit dat ze mij erom veroordeelden; ze waren er alleen zelf niet zo mee bezig. Inmiddels ben ik niet meer de enige in de vriendengroep die mediteert, haha.’ 

Dat heb je misschien ook wel teweeggebracht door RØSTIG. Hoe spelen je vrienden daarin een rol?
‘Ik startte de glamping individueel op, maar echt alleen deed ik het niet. Ik kreeg veel hulp uit mijn omgeving. Veel vrienden hielpen mij dagenlang om het kamp op te bouwen. Een oud-collega van een start-up zou in eerste instantie alleen de entreepoort bouwen, maar vervolgens bouwde hij ook alle vlonders en legde riolering aan. Inmiddels is hij mijn compagnon. Hij richt zich vooral op de techniek en de bouw. Ik stuur vooral het team aan. Daarnaast houd ik mij bezig met investeringen ophalen, nieuwe locaties zoeken en bepalen waar we naartoe willen.’

En? Waar wil je naartoe?
‘Onze missie is om heel Nederland røstig te krijgen. Correctie: heel Europa. Het lijkt mij heel vet om in elk Europees land een røstige plek te creëren waarbij jonge mensen duurzame ontspanning kunnen opzoeken en daardoor burn-outs voorkomen. Ik hoop ze mee te geven dat het leven in balans mag zijn. Ik houd ook van feestjes, reizen, gekkigheid en daarnaast werk ik kneiterhard. Het is belangrijk om daardoor wel voor mezelf te zorgen en ook te ontspannen.’

Die locaties in heel Europa ga jij natuurlijk manifesteren. Wat betekent manifesteren voor jou?
‘Voor mij betekent manifesteren weten waar je naartoe wil en daarop gefocust zijn. Alles, of in elk geval heel veel, moet wijken voor zo’n doel of manifestatie.. Na het eerste jaar voelde ik nul trots, omdat ik dacht: leuk deze tenten, maar ik wil veel verder. Dit wordt iets veel groters. Dat is voor mij manifesteren. Het einddoel voor ogen houden en vertrouwen hebben dat je dat gaat lukken.’

Wil jij met jouw verhaal in de volgende MANifesteren staan, of ken je mannen die dat leuk zouden vinden? Stuur ons vooral een mailtje via info@manifestatiemagazine.nl, of stuur een berichtje via Instagram @manifestatiemagazine.

You have Successfully Subscribed!