OERsterk leefstijltips van Richard de Leth: ‘liefde is het grootste medicijn om je leven de goede kant op bij te sturen’

15 september 2023 | Inspiratie, Manifestatie kennis

Richard de Leth is bestsellerauteur en oprichter van het leefstijlplatform OERsterk. Na zijn doctoraal geneeskunde liep hij vast in de reguliere geneeskunde. Hij wist alles over ziektes en de dood, maar niets over preventie en optimaal leven. Hij besloot zijn witte jas aan de wilgen te hangen en zich in preventie en leefstijl te specialiseren. Het is zijn missie om één miljoen mensen te begeleiden naar een beter leven door middel van de juiste zelfzorg. Zijn lijfspreuk is ‘Is je lijf je lief, leef dan preventief.’ Hij deelt zijn kennis via boeken, blogs, vlogs, podcasts en online cursussen en de OERsterk Coach Opleiding. Én via het Manifestatie Magazine deelt Richard elke editie waardevolle leefstijl tips om je leefstijl te verbeteren. In de tweede editie Dream Big geeft Richard waardevolle tips om je voeding-, beweeg-, ontspan- en denkpatroon te verbeteren.

Gezondheid is volgens velen het grootste kapitaal. Toch komen de meeste mensen pas in actie als ze hun gezondheid zijn verloren. Ze doen er dan alles aan om het weer terug te krijgen. Dat is een gemiste kans, omdat we de kracht van preventie niet goed inzetten. Na de ontdekking van ons volledige genetisch materiaal (DNA) in 1952 dachten we dat we alle antwoorden tegen ziekte in de genetica zouden vinden. In de praktijk blijkt dit zeer beperkt. De focus op genen zorgt namelijk voor een belangrijke blinde vlek: de omgeving, dus alles wat de genen aan- en uitzet. Dit nieuwe vakgebied wordt de ‘epigenetica’ genoemd, wat letterlijk ‘sturing boven de genen uit’ betekent. Simpel gezegd: alles wat je eet, drinkt, beweegt, denkt en doet kan genen aan- of uit zetten en je sterker of zwakker maken. Laten we hier eens induiken…

1. Voedingspatroon
Een mens eet en drinkt iedere dag, jaarlijks zo’n tienmaal het lichaamsgewicht. Je kunt jezelf met iedere hap versterken of verzwakken. Eet veel groente en fruit. Kies voor vitale eiwitten zoals eieren, noten, zaden, gevogelte, paddenstoelen of peulvruchten. Vermijd bewerkte koolhydraten, waaronder frisdranken en vruchtensappen. Ook zijn gezonde vetten belangrijk, olijfolie, kokosolie, avocado en vis of zeewieren.

2. Beweegpatroon
Hoe meer je beweegt, hoe meer energiecentrales er in je spiercellen worden aangemaakt. Stilzitten en bruisen van energie gaan dus slecht samen. Investeer ook in je spierrekening door krachttraining. Neem de trap in plaats van de lift. Kies in de supermarkt voor een winkelmandje. Neem een hond of laat de hond van de buren uit. Volg je hart en kom van binnenuit in beweging.

3. Ontspanpatroon
Diepe ontspanning is de basis van gezondheid. Ademhaling, meditatie, visualisatie, natuur en sociale verbinding activeren de parasympaticus, het deel van het zenuwstelsel wat zorgt voor opbouw, herstel en genezing. Zorg dat inspanning en ontspanning in balans zijn.

4. Denkpatroon
De wereld is niet zoals hij is, maar een spiegel van hoe je zelf bent (geprogrammeerd). Alles wat je niet bevalt is een kans om je perspectief meer in balans te brengen. Het ultieme doel is het ervaren van dankbaarheid, wat een rode loper naar liefde is. Want liefde is het grootste medicijn om je leven de goede kant op bij te sturen.

De tweede editie Dream Big staat nog boordevol andere leerzame, inspirerende en mooie artikelen. Bijvoorbeeld een groot interview met Rachel Siwaletti – ook wel bekend onder de naam de Huismuts, inspiratievragen aan Rolien Magendans en ook Willemijn Welten, Giel Beelen, Lou Niestadt en Nigel van der Horst kun je terugvinden in deze inspirerende editie. Bestel je er meer dan één? Dan betaal je géén verzendkosten én ontvang je stapelkorting: €12,12 p.s. voor twee en €11,11 p.s. voor drie of meer.