Dit is waarom je meer offline wil zijn 

9 mei 2024 | Manifestatie kennis

Overvolle inboxen, eindeloze meldingen en een urenlange schermtijd op je beeldscherm. Vast herkenbaar. Je telefoon kan ongemerkt veel tijd opslurpen, waardoor je mobiel, maar ook jij, constant aan staat. Dat heeft uiteindelijk een groot effect op je welzijn. Elk jaar op 10 mei is het een nationale offline dag, waarbij mensen worden uitgedaagd om 24 uur lang offline te zijn. Dit initiatief komt van coach, trainer en facilitator Daan Vennix. We nemen je mee in een aantal schrikwekkende feiten waarom zo’n dag hard nodig is. 

Relaxen
Wist je dat Nederlanders gemiddeld  10 tot 20 keer per uur naar hun mobiel loeren? Je kunt je vast wel voorstellen wat dit doet met je sociale leven en productiviteit. Een veelvoorkomende misvatting is dat je gsm, door bijvoorbeeld te Netflixen, ontspanning brengt, maar écht relaxen doe je niet met een telefoon in de buurt die alleen maar prikkels uitzendt. Denk aan: een melding dat het gaat regelen, een mailtje dat binnenkomt, een aanbieding bij die ene webwinkel of een lading aan appjes.

Lees ook: Zo maak je jouw huis feng shui-proof

Dosis geluk
De pushberichten lijken misschien onschuldig maar onze hersenen worden blootgesteld aan een belaging van meldingen. En dat brengt een hoop prikkels met zich mee. Hoewel onze hersenen daar niet voor ontworpen zijn, maken ze elke keer dopamine aan wanneer je een nieuwe prikkel krijgt. Onderzoekers vergelijken een telefoonverslavinging met een drugsverslaving, waarbij de hersenen bij beide gewenningen worden overspoeld met dopamine. Hierdoor voelen we ons fijn, waardoor we dat mobiele apparaat continu blijven pakken. 

Indommelen
Het gebruik van een mobiele telefoon vlak voordat jij je nachtrust ingaat, kan ervoor zorgen dat je slechter slaapt. Het blauwe licht van je gsm kan verwarring brengen voor je lichaam, omdat het lijkt alsof het weer ‘licht’ is, daarnaast kun je wakker liggen van de informatie die je vlak voor het slapen tot je neemt. Pas echt lekker doezelen doe je wanneer je ruim een uur voordat je in bed ligt, het blauwe ligt vermijdt. 

Aandoening
Die constante greep naar onze telefoon vinden veel mensen zorgwekkend. Cal Newport, auteur van het boek Digitaal minimalisme noemt sociale media crack voor telefoonverslaafden. Nog niet overtuigd van de ernst? In Zuid-Korea en China zijn deze social media-verslavingen zelfs een erkende psychische aandoening waarvoor afkickprogramma’s zijn ontwikkeld om mensen te helpen met een detox. 

Voordelen
Meer offline tijd spenderen kan ervoor zorgen dat je beter slaapt, minder stress ervaart en je sociale relaties verbeteren. Uit onderzoek van Sarah Eichmeyer blijkt dat de mensen in haar onderzoek zich gelukkiger en minder angstig voelden toen ze een maand lang niet op Facebook zaten. Andere experts vertellen aan online magazine Bustle dat een maand lang offline gaan zeker kan helpen bij het bevorderen van je mentale gezondheid. Wel effe een disclaimer: dit hangt natuurlijk af in wat voor mate je deze apps gebruikt. Een periode offline gaan kan dus bijdragen aan een positieve blik naar jezelf. Want zeg nou zelf: door elke dag te staren naar prachtige mensen op Instagram, daar wordt je zelfbeeld niet beter van. Dus, de tijd die je normaal gesproken online zou spenderen, kun je uitstekend gebruiken om wat liever voor jezelf te zijn. Misschien wel wat vaker te mediteren? Tijd vrijmaken om een vision board te maken of juist een nieuwe hobby te ontdekken. 

Doe jij ook mee met de offline dag 10 mei?