Column Mechelien: ‘Ik zet nog liever de wekker een half uur eerder dan dat ik langer slaap en vervolgens haast in de ochtend’

26 april 2023 | Columns, Inspiratie

Het is ochtend. Zes uur. En we spelen een potje ganzenbord. Mijn man, beide kinderen en ik zijn nou eenmaal altijd vroeg wakker. Het allerliefste begin ik de dag trouwens even helemaal alleen. Al is het maar 10 minuten. In stilte genieten van een cappuccino, een kaarsje aan. Nog even niets, voordat de dag echt begint. Maar vaak hebben de kinderen ook gewoon veel zin om aan de dag te beginnen en zijn ze ook vroeg beneden. Dat is ook goed en is goud waard, zo blijkt, want de ochtenden verlopen meestal erg relaxed, omdat we zoveel tijd hebben. Tijd voor een spelletje, rustig ontbijten, en dan een keer naar boven om je aan te kleden. Tijd zat dus. Ware het niet dat wij soms wat lang de tijd nemen voor al die gezelligheid. Een potje Monopoly weet ik nog wel af te wenden op dat tijdstip. Maar na een potje ganzenbord of Qwizz is het moeilijk stoppen en hoor ik mezelf toch vaak zeggen: ‘Oké, nog één potje dan!’

Totdat de klok ineens 8.15 tikt en je alsnog gestrest de deur uit gaat. Want: die voetbaltas moet nog mee op donderdag (shit, weer vergeten die kleren op tijd te wassen) en we moesten lege eierdozen mee voor school (hup, terug naar binnen). Fiets gepakt, maar het regent, dus toch maar met de auto? Nou ja, dat is hoe zo’n typische ochtend eruit kan zien bij ons.

Toch zou ik het niet anders willen. Het hoeft namelijk niet perfect te gaan. Ontplofte ontbijttafel, losslingerende pyjama’s in de woonkamer, toch weer even de turbo erop om op tijd de deur uit te gaan. Het maakt me niet uit. Een groot deel van de ochtend is rustig, gezellig en ontspannen. We maken tijd om bananenpannenkoekjes te bakken. Mijn zoon Ruben van bijna tien jaar is daarover ‘de baas’. Het is zijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat de ingrediënten er zijn en hij doet al het bakwerk. Vervolgens nemen we de tijd om met z’n vieren aan tafel te ontbijten. Soms doen we een spelletje (liever dus geen Monopoly), trekken we een kaartje met intenties voor de dag (“Mama, vandaag ga ik onzichtbare confetti over iedereen heen strooien!”) of kletsen we gewoon over van alles en nog wat. Het is mijn favoriete moment van de dag. Ook al laten we ons soms verrassen door de tijd, haasten doen we niet meer. Dan maar te laat. Wat uiteindelijk nooit echt gebeurt.

Omdat wij de dag gezellig met z’n vieren, in verbinding met elkaar opstarten hebben we allemaal een fijne start van de dag. Ik merk dat aan mezelf, maar ook aan de kinderen. Hoe de dag begint is bepalend voor de rest van de dag. Ik zet nog liever de wekker een half uur eerder dan dat ik langer slaap en vervolgens haast in de ochtend. En als ik dan soms toch met stress de deur uit ga, dan kan ik daar alleen maar om lachen, want mijn batterij is opgeladen. Ik ben klaar voor de dag met zo’n ochtend!

Mechelien Odekerken schrijft voor Manifestatie Magazine, maar voordat ze inspirerende artikelen tikte werkte ze jarenlang in het bedrijfsleven. In 2018 stapte ze uit deze ratrace en gooide het roer om. Met haar bedrijf Grow Your Brain helpt ze ouders en kinderen een groeimindset te ontwikkelen door middel van (online) cursussen en coaching. Kinderen leren veel dingen op school, maar niet hoe je ‘mind’ werkt. Hoe bewandel je je eigen pad, hoe bouw je zelfvertrouwen op, hoe ga je om met gedachten en emoties en/of hoe maak je eigen keuzes? Het is onze taak als ouders om dat aan onze kinderen te leren. En daar helpt Mechelien je graag een handje bij. Meer weten over manifesteren? Check de andere artikelen op onze website www.manifestatiemagazine.nl/inspiratie

You have Successfully Subscribed!