Column Mechelien: ‘Je bent het niet, je doet het,’ zei mijn zoon Ruben van tien aan tafel’

22 mei 2023 | Columns, Inspiratie

‘Je bent het niet, je doet het,’ zei mijn zoon Ruben van tien aan tafel. Lieke, mijn dochter van zeven, vertelde vlak daarvoor dat ze een vriendinnetje wilde uitnodigen om mee te gaan naar een klimhal. Het moest een vriendin zijn die niet bang is. En ze kwam meteen met een suggestie, want ‘zij is echt heel stoer en durft alles!’ Waarop Ruben zei: ‘Je bént niet stoer, je doét stoer.’ En laat dat nou net – ongeveer – de titel zijn van één van mijn favoriete boeken: Je hebt het niet, je doet het, van Edwin Selij, aka Hypnosekoning.

Soms denk ik dat mijn teksten bij mijn kinderen het ene oor in gaan en het andere oor weer uit. Alles wat ik ze probeer bij te brengen over de werking van hun hersenen, wat mindset is, hoe je naar je gevoel luistert en hoe je je eigen keuzes maakt en je eigen pad bewandelt, ongeacht wat andere mensen van je verwachten. En dan te horen krijgen: ‘Mam, hou eens op over dat mindsetgedoe.’

Maar dan toch, op de meest verrassende momenten, blijkt dat er wel degelijk iets blijft hangen van wat jij je kinderen vertelt en laat zien. Wat ben ik dan blij, en een tikkeltje trots, dat dit soort uitspraken al op jonge leeftijd in hun hoofdjes zijn opgeslagen. Het prachtige aan ‘je hebt het niet, je doet het’ is dat het je onmiddellijk mogelijkheden geeft. Niets staat vast. Als je iets doét, dan kun je namelijk ook besluiten om iets niét te doen. En zo kun je veel dingen veranderen die eerst misschien onmogelijk leken om te keren.

Blijf het proberen. Blijf het goede voorbeeld geven. Blijf je kinderen inspireren. Én blijf het leven ‘voorleven’ dat jij graag voor je kinderen wenst. Want ook al lijkt het soms alsof je tegen een muur praat, er blijven echt wel dingen hangen die op de meest onverwachte momenten naar boven komen. En het mooie is, daar hebben ze de rest van hun leven iets aan.

Mechelien Odekerken schrijft voor Manifestatie Magazine, maar voordat ze inspirerende artikelen tikte werkte ze jarenlang in het bedrijfsleven. In 2018 stapte ze uit deze ratrace en gooide het roer om. Met haar bedrijf Grow Your Brain helpt ze ouders en kinderen een groeimindset te ontwikkelen door middel van (online) cursussen en coaching. Kinderen leren veel dingen op school, maar niet hoe je ‘mind’ werkt. Hoe bewandel je je eigen pad, hoe bouw je zelfvertrouwen op, hoe ga je om met gedachten en emoties en/of hoe maak je eigen keuzes? Het is onze taak als ouders om dat aan onze kinderen te leren. En daar helpt Mechelien je graag een handje bij.

You have Successfully Subscribed!