Wat begon als ‘duwtje in de rug’ om haar eigen angsten in de ogen te kijken, resulteerde in de besteller Liefdesbang. Het veranderde zowel haar eigen leven, als dat van duizenden anderen. Haar liefde voor Liefde dwong Hannah Cuppen innerlijk werk te doen om oude patronen te doorbreken en overwinnen. In de vijfde editie Love van het Manifestatie Magazine doet Hannah haar verhaal. Maar eerst vertelt ze in onderstaand artikel hoe je bindingsangst kunt herkennen en hoe je deze angst kunt helen.
Bindingsangst herkennen
‘Mensen met bindingsangst ervaren iedere toenadering van de ander als verstikkend. Ze zijn bang om hun vrijheid te verliezen. Ze hebben allerlei manieren om de ander maar op afstand te houden. Ze willen de relatie bijvoorbeeld liever geen label geven, nemen hun partner niet snel mee naar vrienden en zijn heel kritisch op het moment dat het te dichtbij komt. Ze krijgen het op dat moment benauwd en zoeken dan iets om de ander weer op afstand te brengen of te houden. Ze geloven ook echt dat ze de ander gerechtvaardigd op afstand kunnen houden, bijvoorbeeld met als argument dat de ander juist te oud of te jong is. Dat moment kan ook voor iedereen in een ander stadium in de relatie zijn. De een krijgt het benauwde gevoel bij de eerste date en de ander zodra de partner hem of haar wil voorstellen aan de ouders. Zodra ze de ander op veilige afstand hebben, komt er ineens weer ruimte en dan zie je dat ze inzien wat ze hebben laten gaan en dan gaan ze het hengeltje weer uitgooien. Ze sturen een appje dat het hem of haar zo spijt, dat ze een vergissing hebben begaan, enzovoorts. Die pool met verlatingsangst zat daar natuurlijk al die tijd op te wachten: “Zie je wel, hij houdt wel van me!” En zo begint het liedje weer van voor af aan. Die dans kunnen mensen eindeloos herhalen.’
Bindingsangst helen
STAP 1 – STOPPEN MET VLUCHTEN EN WEGRENNEN
Zodra je getriggerd wordt in een benauwdheid of gevoel van verstikking, is je eerste reactie te reageren vanuit een overlevingsimpuls: vluchten. Je voelt en erkent dat er een sterke emotie van angst getriggerd is, maar geeft geen gehoor aan de vluchtbeweging.
STAP 2 – JE GRENS AANGEVEN EN RUIMTE MAKEN
Je geeft je grens aan vanuit verbinding en respect en creëert ruimte voor jezelf. Geef aan dat er iets in je geraakt is, dat je tijd nodig hebt om dit te onderzoeken en dat je terugkomt in contact.
STAP 3 – STILSTAAN EN VOELEN
Op een veilige plek breng je de focus naar jezelf. Onderzoek waar deze trigger je in heeft geraakt en van welke pijnlijke gevoelens in jezelf je eigenlijk weg wil. Sta jezelf toe de pijn te voelen en naar buiten te brengen. Vaak raakt de trigger van een partner oude pijn aan die het
kind heeft opgelopen bij een verstikkende of behoeftige ouder. Die lading mag losgelaten worden.
STAP 4 – DE TREKKRACHT VAN DE DYNAMIEK LOST OP
Als je deze verticale beweging maakt door naar binnen te gaan en de oude pijn vrij te laten, dan lost de trekkracht van de dynamiek op. Er ontstaat weer ruimte in jezelf. Je kunt je partner weer zien voor wie hij/zij is (niet je moeder en niet je vader!).
STAP 5 – NIEUWE KEUZE
Omdat je de oude pijn hebt losgelaten hoef je er niet meer voor op de vlucht. Een nieuwe trigger zal je nu minder raken. Je kunt je nu op een diepere laag verbinden met jezelf en met een partner. Er ontstaat een nieuwe, vrije keuze.
Het hele verhaal van Hannah, en hoe je van verlatingsangst kan helen, lees in je in de vijfde editie Love van Manifestatie Magazine. Bestel je meer dan één editie? Dan betaal je géén verzendkosten én ontvang je stapelkorting: €12,12 p.s. voor twee en €11,11 p.s. voor drie of meer.