4 misvattingen over manifesteren

1 februari 2024 | Manifestatie kennis

4 misvattingen rondom manifesteren

Manifesteren is een begrip dat de afgelopen jaren aanzienlijk aan populariteit heeft gewonnen. Wanneer iets populair wordt, ontstaat er vaak ook een tegenbeweging. Dat mag uiteraard. Sterker nog, dat is heel gezond en houdt ons scherp. Het is aan jezelf of je iets met manifesteren hebt. Maar er zijn in de afgelopen jaren enkele, naar ons idee, misvattingen ontstaan die de diepere essentie ervan overschaduwen. We nemen je daarom mee in 4 manifestatie misvattingen.

Misvatting: “Manifesteren is materialistisch”

De titels van bekende manifestatie boeken zoals The Science of Getting Rich en Think and Grow Rich kunnen ons inziens een vertekend beeld geven van de eigenlijke boodschap. Een misvatting wat betreft manifesteren is dat manifesteren zich uitsluitend richt op materiële bezittingen en rijkdom, waardoor het een oppervlakkige en hebzuchtige onderneming lijkt. Manifesteren is echter veel breder dan louter het vergaren van fysieke bezittingen. Het gaat om het manifesteren van gevoelens, ervaringen en een staat van welzijn. Materiële zaken kunnen deel uitmaken van dit proces, maar ze zijn niet het einddoel. Sterker nog, als jij een materieel iets op je vision board hebt staan, dan zal een goede manifestatie coach de vraag stellen: “Wat denk je dat die auto, die boot, dat huis jou gaat geven?” Dat kan bijvoorbeeld vrijheid, ruimte of waarde zijn. Maar die vrijheid, ruimte en waarde haal je niet uit die auto, die boot of dat huis. Dat zit in jezelf. Anders zal na het vergaren van die auto, die boot of dat huis, er weer een volgend iets op je lijstje staan. Manifesteren draait om leven in lijn met onze diepste waarden en wie we werkelijk zijn. Door bezig te zijn met manifesteren kom je steeds dichter bij de vraag: wat wil ik echt en wat heb ik echt nodig? Hoe meer je bij de kern komt, hoe meer je erachter komt dat die vervulling niet zit in materiële zaken. Geluk, voldoening en vervulling zitten in onszelf. Tot slot gaat manifesteren ook om het besef dat we onderdeel zijn van een groter geheel. Dat zorgt voor een groter besef van verantwoordelijkheid voor dat grotere geheel waar we onderdeel van uitmaken.

boek-think-and-grow-rich

Koop bij Bol.com

Misvatting: “Manifesteren is voor luilakken”

Er gaan veel verhalen in de rondte dat een intentie opschrijven en die intentie visualiseren, genoeg zijn om aan te trekken wat je wilt. Dat is niet het geval. In actie komen is een belangrijk onderdeel bij manifesteren. Een misvatting is dan ook dat manifesteren gewoonweg bestaat uit het visualiseren van wensen zonder enige vorm van inspanning. “Ik zet een intentie, ik zie het voor me en ik laat het universum zijn werk doen.” Zo werkt het niet. In werkelijkheid vereist manifesteren een combinatie van intentie, geloof én actie. Het is niet slechts een passieve oefening, maar eerder een actieve betrokkenheid bij het vormgeven van ons leven. Eigenlijk doen ondernemingen dat ook. Ondernemingen maken langetermijn-, middellange termijn- en korte termijnplannen voor hun bedrijf. Maar wij als mens doen dat veelal niet. We leven ons leven en voordat we het doorhebben is er weer een jaar verstreken. Manifesteren is een manier om na te denken over wat je uit het leven wilt halen. Waarbij je uitgaat van een grotere kracht, maar daar is ook actie bij nodig. Het gaat om het nemen van stappen in de richting van onze doelen, met het vertrouwen dat het universum ons ondersteunt op ons pad. Manifestatieland is dus zeker niet bedoeld als luilekkerland. Wel kan het ‘makkelijker’ voelen, omdat je erop vertrouwt dat alles met een reden gebeurt. Dat je leeft met het gevoel dat het NU al goed is. Waar je ook staat. En dat is een hele fijne manier van leven.

Misvatting: ”Manifesteren is egocentrisch”

Naast dat een van de meest bekende manifestatie boeken, The Secret, veel lof heeft gekregen, is er ook kritiek. Wat wij regelmatig terug horen, is dat het boek op een erg ‘Amerikaanse’ manier geschreven is, waarbij het boek je het gevoel geeft dat manifesteren erg egoïstisch zou zijn. Een van de grootste misvattingen rondom manifesteren is wat ons betreft dat het egocentrisch is, gericht op het vervullen van individuele verlangens zonder oog te hebben voor anderen. In werkelijkheid gaat manifesteren verder dan alleen persoonlijk gewin. Het is eerder het cultiveren van innerlijke groei, zelfliefde en positieve energie, wat vervolgens bijdraagt aan het collectieve welzijn. Waar manifesteren gekscherend altijd begint met het manifesteren van een parkeerplek voor de deur, is het naar ons idee een weg van persoonlijke ontwikkeling waarbij je meer en meer gaat beseffen dat we in een universum leven waarin alles met elkaar is verbonden. We zijn onderdeel van een groter geheel. Daarbij geldt, wat je jezelf aandoet, doe je het geheel aan. En andersom. Wat je voor het geheel doet, doe je dus óók voor jezelf. Immers, alles is met elkaar verbonden. Wanneer jij bezig bent met manifesteren, is het onvermijdelijk dat je naar jezelf gaat kijken. Wie ben ik? Wat wil ik echt (vanuit mijn hart)? Wat heb ik meegemaakt? Waar loop ik tegenaan? Wat zijn mijn (niet helpende) overtuigingen? Door vergevingswerk, het aankijken van pijnlijke ervaringen en het cultiveren van meer zelfliefde, dat onderdeel is van manifesteren, werk je aan jezelf. Egocentrisch? Een mooiere wereld, begint bij jezelf. Hoe meer liefde jij in je hebt, hoe meer liefde je kunt geven aan de rest van de wereld.

boek-the-secret

Koop bij Bol.com

Misvatting: “Ik mag geen negatieve gedachten hebben”

Tot slot een laatste veelvoorkomende misvatting: de overtuiging dat negatieve gedachten koste wat het kost moeten worden verbannen om ‘succesvol’ te kunnen manifesteren. Hoewel het begrijpelijk is dat een positieve mindset gunstig is, gaat deze misvatting voorbij aan de complexiteit van het menselijk denken en de nuances van manifesteren. De realiteit is dat het menselijk brein een scala aan gedachten ervaart, zowel positief als negatief. Het is een essentieel onderdeel van onze emotionele en psychologische gezondheid om deze gedachten te erkennen en te begrijpen, niet om ze te onderdrukken. De misvatting dat negatieve gedachten volledig moeten worden geëlimineerd, kan leiden tot een onrealistische druk en zelfkritiek, wat een tegenovergesteld effect kan hebben.

Manifesteren gaat niet over het creëren van een schijnwereld zonder uitdagingen of negatieve momenten. Het gaat veeleer over inzicht in jezelf. Negatieve gedachten en emoties zijn een uitgelezen kans om jezelf beter te leren kennen. Waar komen die gedachten en emoties vandaan? In plaats van negatieve gedachten te vermijden, is het waardevoller om ze te beschouwen als signalen die aangeven waar er mogelijkheden liggen voor persoonlijke ontwikkeling. Manifesteren wordt daarmee een reis van zelfontdekking en empowerment, waarbij zowel positieve als negatieve aspecten van het menselijk denken als bronnen van inzicht worden omarmd. Dus, laten we de misvattingen doorbreken dat manifesteren gelijk staat aan het volledig uitbannen van negatieve gedachten. In plaats daarvan nodigt het proces van manifesteren ons uit om een evenwichtige en gezonde relatie met onze gedachten te cultiveren, waardoor we authentiek kunnen groeien en bloeien in alle facetten van het leven.

Bovenstaand artikel over 4 misvattingen staan in ons artikel over de de geschiedenis van manifesteren. In dat artikel nemen we je mee vanaf 1900 tot nu wat belangrijke momenten, belangrijke personen en gebeurtenissen zijn geweest voor de bekendheid van manifesteren. Wil jij het hele artikel lezen, deze staat in editie 10 met Leontine Ruiters op de cover: https://manifestatiemagazine.nl/product-categorie/magazine/