Een Cursus in Wonderen: dé gouden boekentip

29 januari 2025 | Blog

Donata van der Rassel is jarenlang werkzaam geweest als acquirerend redacteur/uitgever voor boekenfonds Altamira waarna ze in 2015 AURORA Concepts oprichtte, een nieuwetijds uitgever gericht op bewust leven. Daarnaast is Donata gediplomeerd trendwatcher en heeft ze een bijzondere interesse in astrologie. Donata heeft verschillende boeken favorietjes in haar lijst staan, maar deze keer deelt zij het magische boek: Een Cursus in Wonderen.

Een Cursus in Wonderen

Manifesteren als miracle worker

‘In wezen zijn we één, maar leven we gevangen in de mind, in afscheiding’

Het verhaal gaat dat Helen Schucman – hoofd Medische Psychologie bij een Universitair Medisch Centrum in 1965 – na een conflict met haar manager een innerlijke stem begon te horen. Deze stem, die zich nooit identificeerde, maar van wie zij later beweerde dat het Jezus was, liet haar een meer dan 1500 pagina’s tellend manuscript schrijven. 

In 1976 werd dit inmiddels klassieke werk gepubliceerd onder de naam A Course in Miracles (ACIM). Sinds verschijnen zijn er meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht en is het in meer dan 24 talen vertaald, met in het Nederlands de versie genaamd: Een Cursus in Wonderen. Inmiddels bezit de stichting Foundation for Inner Peace de rechten van het boek. Deze stichting verzorgt opleidingen, cursussen en workshops rond het gedachtegoed van Schucman. ECIW is simpelweg niet meer weg te denken uit de hedendaagse spirituele literatuur, ook omdat bekende auteurs als Marianne Williamson, Neale Donald Walsh, Eckhart Tolle, Deepak Chopra en Gary Renard zich in hun werk in meer of mindere mate baseren op Een Cursus in Wonderen.

Lees nu ook: In gesprek met Willem Glaudemans over Een cursus in wonderen

Dit gezegd hebbende is Een Cursus in Wonderen bepaald geen ‘makkelijk’ boek, het maakt gebruik van vooral Christelijke terminologie en het bestaat uit drie delen: het “Tekstboek”, het “Werkboek voor studenten” en het “Handboek voor leraren”. In essentie bevat het Werkboek 365 lessen in vergeving, bedoeld om de perceptie van de wereld en het eigen zelf zonder oordeel (ik geef het je te doen!) te bezien. 

 ACIM beschrijft een systeem van onbewuste gedachten, afweermechanismen en onbewuste doelen. Het biedt een stappenplan om uit de persoonlijke angst en strijd te komen door het oefenen van vergeving en het inzien van de illusoire aard van zonde en schuld, dat volgens het werk het gevolg is van identificatie. Vergeving is zelfs zo belangrijk dat er in ECIW letterlijk staat: “Forgiveness is the means by which we remember.” 

Volgens de cursus zijn we in wezen allemaal miracle workers en produceert al ons denken op een of ander niveau vorm; in die zin ondersteunt ECIW ook het concept van manifestatie. Alleen, het doel is niet om ons te leren hoe we ons denken moeten gebruiken om de vormen die we denken te willen, te manifesteren. Manifestatie heeft, volgens de cursus, tot doel je te laten inzien dat er in de wereld niets is dat ons werkelijk gelukkig kan maken. Het standpunt van Een Cursus in Wonderen is namelijk dat er in wezen niets is in de wereld dat gelukkig óf ongelukkig kan maken. In wezen zijn we één, maar leven we gevangen in de mind, in afscheiding. Deze gedachte kennen we ook wel uit de non-dualiteit of “Advaita”.

In de cursus staat er het volgende over: “Miracle working entails a full realization of the power of thought in order to avoid miscreation.” En ook: “Before miracle workers are ready to undertake their function in this world that they fully understand the fear of release.”

Lees nu ook: Willemijn Welten: een lens van liefde

Alvorens je aan het manifesteren slaat dien je je dus volledig bewust te zijn van de kracht van je gedachten, want anders wordt het een rommeltje. Bovendien dien je niet gehecht te zijn aan je manifestaties, want dit staat alleen maar jouw werkelijke functie als miracle worker in de weg. In die zin gaat manifesteren niet over jou en de wensen van het ego, maar over wat God (volgens de cursus, maar noem het universum, de bron, liefde of wat dan ook) voor jou in petto heeft. Zo wordt manifesteren in wezen een proces van toelaten, een ontvouwen. 

In mijn werk als uitgever werken deze principes (zoals overal) ook door. Ben je je als auteur voldoende bewust van je gedachten om ze te ordenen in een boek? Ben je bereid aan te kijken wat je aan onbewuste overtuigingen rond je boek in je draagt? En kun je in complete overgave jouw boek aan de wereld geven zonder ‘gehecht’ te zijn aan je manifestatie? Zo ja, dan ben je een miracle worker en kun je dus ook wonderen verrichten! Als je je dan vervolgens maar niet hecht aan deze wonderen 😉 

Volg Donata op aurora-concepts.com & Instagram @donatavanderrassel 

Cadeautje

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang de digitiale editie Freedom, gratis.

Bedankt, je ontvangt de digitale editie in je inbox! Check voor de zekerheid ook je spam of ongewenste map.