Je hoort steeds vaker mensen zeggen: ik heb mezelf vergeven, of ik heb die of die vergeven. Maar wat is vergeving nou eigenlijk echt? Wij zochten het voor je uit en zijn vooral geïnspireerd door Een cursus in wonderen, waar vergeving centraal staat.
Vergeving is een daad van innerlijke bevrijding en een keuze om liefde boven angst te stellen. Het gaat om een verschuiving in hoe we de situatie en / of de ander te zien. In plaats van vast te houden aan woede of schuld, kiezen we ervoor om liefde en onschuld te zien. Het gaat niet om het goedkeuren, afkeuren of negeren van wat er is gebeurd, maar om het doorzien van de werkelijkheid achter de illusies van pijn, schuld en oordeel.
Wat is vergeving volgens Een cursus in wonderen?
In Een cursus in wonderen wordt de wereld gezien als een projectie van onze eigen gedachten en overtuigingen. Alles wat we waarnemen als “buiten ons”, is eigenlijk een spiegel van ons innerlijke zelf. Wanneer we pijn, wrok of schuld ervaren, komt dit voort uit het geloof dat we afgescheiden zijn van God (je kunt in plaats van het woord God ook het woord Universum of de Bron plaatsen), van Liefde, en van onze medemens.
Vergeving is in dit licht niet gericht op het “vergeven” van wat iemand anders jou heeft aangedaan, maar op het herkennen van de waarheid: er is in werkelijkheid niets gebeurd dat jouw ware Zelf kan aantasten. Het ego – dat deel van ons dat zich identificeert met schuld, angst en afscheiding – schept illusies van conflict. Vergeving helpt je deze illusies te doorzien en terug te keren naar liefde en eenheid.
Een cursus in wonderen definieert vergeving als: “Het herkennen dat wat jij dacht dat je broer jou had aangedaan, in werkelijkheid niet gebeurd is.”
Dit betekent niet dat je pijn ontkent of bagatelliseert, maar dat je beseft dat de pijn gebaseerd is op een onjuiste interpretatie van de werkelijkheid. Jij blijft altijd een onschendbaar, geliefd deel van het geheel.
Waarom is vergeving belangrijk?
Vergeving is essentieel omdat het je bevrijdt van de ketenen van schuld en wrok, die het ego gebruikt om je in een staat van angst te houden. Door te vergeven, maak je ruimte voor de ervaring van liefde, vreugde en innerlijke vrede.
Je begint in te zien dat je eigen geluk niet afhankelijk is van de acties van anderen, maar van jouw keuze om liefde boven angst te stellen. In de Cursus wordt vaak gezegd dat vergeving niet alleen anderen bevrijdt, maar vooral jezelf. Wanneer je vergeeft, erken je dat je geen slachtoffer bent, maar een krachtige co-creator van jouw ervaring. Vergeving herstelt je verbinding met God, het universum, en met jouw eigen vrede.
Vergeving is dus eigenlijk een keuze om liefde boven angst te stellen. Door te vergeven, bevrijd je jezelf van de illusies van het ego en maak je ruimte voor de ervaring van vreugde en vrede. Wil je vergeving beoefenen, begin dan met bereidheid. Het is geen perfectie die van je wordt gevraagd, maar een open hart dat bereid is om liefde te herinneren. Zoals Een cursus in wonderen zegt: “Vergeving is de sleutel tot geluk.”
Verdieping vergeving
Wil jij je verder verdiepen in vergeving? Wij raden dan een aantal boeken aan:
- Terugkeer naar liefde van Marianne Williamson; of natuurlijk
- Een cursus in wonderen
Willem Glaudemans, een van de Nederlandse vertalers van Een cursus in wonderen, hebben we geïnterviewd over deze mooie cursus en wat vergeving is. Je leest het inspirerende interview hier.
Wil jij tools om zelf te kunnen vergeven? Lees dan dit artikel over vergeven inclusief een stappenplan hoe te vergeven.